Foto: TANJUG /ANDRIJA VUKELIC / an

Nakon što je Krizni štab preporučio da opet mogu da se proslavljaju mature, škole su dan kasnije već krenule u organizaciju maturskih večeri za učenike, koje će se održati krajem ovog meseca.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba dr Zoran Gojković rekao je da će jedna od pet mera koje će biti ublažene organizacija velikih događaja poput maturi, svadbi i drugih proslava.

On je saopštio da će biti dozvoljena okupljanja do 500 ljudi, naravno poštujući sve epidemijske mere u borbi protiv virusa. Za događaje koji imaju više od pomenutog broja ljudi, biće potrebna posebna dozvola Kriznog štaba.

Nakon ove odluke, škole su već krenule u organizaciju proslave mature. Budući da nisu do jučerašnjeg dana znali da li će moći da organizuju pomenute događaje, sada će imati kraći rok da sve organizuju i pripreme.

Direktor škole u Čačku Ivan Ružičić rekao je za Nova.rs da je ta škola već odredila da će datum mature biti 25. juna, te da će se poštovati sve protivepidemijske mere.

„Mi smo rezervisali termin za 25. jun u Domu kulture, koji se nalazi 200 metara od škole. Biće i tradicionalni defile maturanata i to će sve trajati dokle bude dozvoljeno, znači to je negde do jedan sat ujutru“, rekao je Ružičić za Nova.rs.

On ističe da će bez problema biti ispoštovan uslov da bude manje od 500 ljudi, budući da će biti nešto manje od 300 maturanata.

„Škola ima oko 270 učenika, a biće i 50 profesora, tako da se uklapamo. Nama to sve odgovara i neće biti problema. Učenici neće naravno nositi maske unutra, ali taj objekat je veoma prostran, često se provetrava i učenici će imati propisanu distancu jedni između drugih“, nastavio je direktor škole.

Ružičić je istakao da je juče imao sastanak da učenicima i odeljenskim starešinama oko organizacije mature, te da će to u sredu biti na sajtu fakulteta u vidu zvanične informacije.

„Oni to očekuju i znaju sve detalje, ali čekali smo samo zvaničnu odluku. Komunikacija je jako dobra i sve je već razrađeno kroz razgovor sa predstavnicima odeljenja“, zaključio je Ružičić.

Profesor u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla“ u Zrenjaninu Zvonimir Vukić rekao je za Nova.rs da će u ovoj školi biti organizovana proslava mature.

„Škola u kojoj radim danas je imala nastavničko veće i doneta je odluka da se organizuje matura. Videćemo kako će to izgledati, ali i dalje je na učenicima da prihvate da li će biti mature ili ne. Oni će poslednji doneti odluku“, rekao je Vukić za Nova.rs.

On dodaje da su učenici jedva dočekali da se popuste mere i da veruje da će oni to organizovati.

„Mi smo mala škola i uklopićemo se u to ograničenje od 500 ljudi. Kada je reč o merama, vodićemo računa da se poštuje rastojanje i da se vrši dezinfekcija na ulaz u restoran. On se nalazi u centru grada i to je bila jedina opcija za koju smo mogli da se opredelimo“, zaključio je Vukić.

Pored škola koje su preuzele organizaciju mature, bilo je i onih koji zbog nedostatka vremena nisu to mogli da organizuju pa će ovaj svečani događaj organizovati učenici.

„Vrlo je jasno bilo da nema vremena da se to organizuje. Cela priča je odobrena u ponedeljak, pa je do tada moglo da se organizuje eventualno u dvorištu škole. Kad smo uvideli da smo u problemu sa vremenom, a razgovarali smo i sa roditeljima, odustali smo od organizovane proslave mature. Moja ideja je bila da se to ne slavi, pa će na kraju učenici sami organizovati maturu“; rekao je profesor Milan Bajić koji predaje u Osnovnoj školi „Josif Pančić“ na Banovom Brdu.

On ističe da će studenti posle svojih maturskih ispita organizovati proslavu, te će ona biti na Adi Ciganliji.

„Ono što sam ja čuo, matura će biti na Adi Cigalniji- tri odeljenja jedan dan, tri odeljenja drugi dan. Lepo je za mladost da se to uopšte dešava, budući da prošle godine nismo mogli da organizujemo“, zaključio je Bajić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar