krizni štab
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Krizni štab preporučiće Vladi relaksiranje mera, te će uvesti pet promena, saopštio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Sve maloprodajne radnje od sada će biti otvorene 24 sata. Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme, dok one sa zatvorenim prostorom mogu da rade do jedan sat ujutru.

U svim objektima buće dozvoljena muzika.

Kada je reč o sportskim događajima, Krizni štab je predložio da se mere relaksiraju, te da publika bude prisutna na otvorenim stadionima u kapacitetu 50 odsto, a u zatvorenim halama 30 odsto.

„Sva okupljanja od preko 500 ljudi ne mogu da se rade bez posebne dozvole Kriznog štaba“, saopšto je Gojković. Ova mera važi i kada je reč o maturama, koje nesmetano mogu da se odvijaju uz prisustvo do 500 osoba.

Takođe, rekreativna nastava za osnovce i srenjoškolce će se odvijati po starim pravilima.

„Bila je ziva i plodonosna diskusija gde smo praktično bilo saglasni. Vidimo da već jedan duži period imamo stagnaciju, situacija u bolnicama nije samim zadovoljavajuca i uveliko traje preraspodela i vraćanje zdravstvenog sistema u ono što smo imali pre kovida“, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković

Poslednjih dana registrovan je pad broja novozaraženih u zemlji, pa je prirodno na dnevnom redu tema popuštanja mera. Nakon što su restorani i kafići produžili radno vreme do 12 sati uveče, sada su na redu veće proslave poput matura, svadbi i drugih organizovanih skupova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da očekuje da će Krizni štab sednici doneti odluku da se održe maturske večeri, jer je to, kako kaže najznačajni dan u životima svih malih i velikih maturanata.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd pripremio nekoliko zahteva za sednicu.

Vesić je rekao da će biti zatraženo produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata do jedan ujutru, da se dozvoli muzika do ponoći i izvođenje „žive muzike“ uz poštovanje mera, nastava u prirodi, proslava matura i da se od 21. juna u Beogradu omogući organizovanje javnih događaja uz primenu mera.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da vakcinacija stagnira, te da je ona trenutno na 48 odsto, kao i da je potrebno da taj procenat bude 60 odsto.

„Stagniramo po broju vakcinisanih i dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto, nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati“, rekla je ona za TV Prva i dodala da je neophodno da se još građana vakciniše.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare