Foto: N1

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa danas razmatra uvođenje 10-dnevne samoizolacije građana koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore i Hrvatske, ali i druge mere.

Kako je Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo, porast novozaraženih koronavirusom u zemlji posledica je povratka građana sa odmora iz tih zemalja. Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju.

„Videćemo na koji način i kako ćemo taj problem rešavati jer nama je interes i cilj da u jesenjem periodu što kasnije dobijemo veći broj zaraženih zato što znamo da zimski period pogoduje virusima. Moramo kupiti još vremena“, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Zoran Gojković, najavivši da će to biti jedna od glavnih tema na današnjoj sednici Kriznog štaba.

Pročitajte još:

Opcija obaveznog karantina ili desetodnevne samoizolacije nije isključena, mada je Kon ranije istakao da sigurno neće biti karantina u nekoj ustanovi van adrese prebivališta.

„Pričamo tri nedelje već o epidemiološkom riziku, ta tema je neprekidno na dnevnom redu. Ja sam nekoliko puta već rekao da je granica sa Crnom Gorom i BiH otvorena iz političkih razloga, a neprekidno govorimo da se dele upozorenja ukoliko se neko vraća iz tih zemalja. Karantin u smislu zatvaranja van sopstvenog stana neće biti, to nije u planu, postoje takozvane samoizolacije, to jesmo preporučili, posebno za decu i imamo situaciju gde se to poštovalo“, rekao je Kon i dodao da „svako ko se vraća sa odmora a dobije tegobe, mora prvo da pomisli na kovid“.

Kon ne očekuje da će biti uvedena mera obavezne samoizolacije, ali je napomenuo da to „ne znači da Krizni štab neće promeniti stav po tom pitanju“.

Pročitajte još:

Kon je na prethodnoj konferenciji najavio još jednu potencijalnu temu koja će se razmatrati na današnjem zasedanju – pitanje javnih okupljanja. Bilo je reči u prethodnim danima o tome da je Kriznom štabu upućeno više upita da se dozvoli okupljanje na različitim nmanifestacijama. Upitan da li s tim u vezi postoje pritisci na Krizni štab, Kon je rekao da „pritisaka ima uvek“.

„Pritisak je kad neki koncert treba da se održi, a niko nije uputio zahtev. E to je pritisak“, istakao je Kon, ali je na primeru sajamskih manifestacija ukazao i na ekonomski aspekt. „One nisu toliko posećene kao sajam automobila i sajam knjiga. Dobili smo dopise i ja lično sam dobio dopis, tako da, normalno je da moramo da gledamo i ekonomski aspekt…To je svakako jedna ozbiljna klackalica šta sme i mora da se popusti, a šta ne bi trebalo. Svako popuštanje je otvaranje nekog rizika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare