dr Predrag Kon Foto: Printscreen TV Nova S

Dr Predrag Kon je, gostujući u emisiji "Probudi se" na TV Nova S, izjavio da statistika na osnovu potvrda o smrti ukazuje na to da je do juna u Beogradu 210 osoba preminulo od kovida, što, prema njegovom mišljenju, demantuje one koji su uvereni da se radilo o daleko većem broju smrti.

Pročitajte još:

Dr Kon je za „Probudi se“ pojasnio da potvrde o smrti, koje su dokument od ključne važnosti, u zavode za zdravlje stižu dva meseca posle same smrti osobe, pošto se prvo dostavljaju matičaru i Republičkom zavodu za statistiku.

Objašnjavajući „statistiku smrtnosti“ u periodu poslednjih pet godina, uključujući i ovu, dr Kon je rekao da je primetio da je bilo 29 smrtnih ishoda od virusnih pneumonija, kojih prethodnih godina nije bilo.

„Verovatno je to posledica koronavirusa“, ocenio je Kon.

Kada je reč o „višku smrtnosti“, odnosno većem broju smrti od statističkog proseka, Kon je naveo da je u martu taj „višak“ bio 92 smrti, u aprilu 246 dok je u maju preminulo 85 osoba manje od proseka. u junu se ponovo pojavljuje „višak“ od 92 preminule osobe.

„Ukupno gledano, najverovatnije se dešava da je broj smrtnih ishoda svakako veći za ukupni čitav period do kraja juna.

U Beogradu, na osnovu potvrda o smrti, imamo ukupno 210 registrovanih smrti gde se pominje Kovid – bilo kao osnovni ili neposredni uzrok – a pošto neko zamišlja da se radi o većim ciframa, moram da napomenem da je za sada ovako. Druga je stvar što se nama ‘glavni događaj’ desio u julu i avgustu, a potvrde o smrti u zavod za javno zdravlje pristižu sa dva meseca od dana smrti“, podsetio je Kon.

Uoči sutrašnjeg sastanka Kriznog štaba, na kome će biti reči o eventualnim merama karantina ili testiranja za naše državljane koji se vraćaju sa letovanja, Kon je izjavio da će njima svakako biti dozvoljeno da uđu u zemlju, da svakako postoji rizik unošenja virus iz inostranstva, kao i da će se razgovarati o merama koje moraju da budu sprovodive.

„Moraćemo ozbiljnije da povedemo računa o tome ko nam ulazi u zemlju, pošto se u nekim evropskim državama epidemiološka situacija pogoršava dok je kod nas neizvesna ali stabilna“, rekao je Kon.

Na pitanje zašto su toliko strože mere u ustanovama kulture, konkretno pozorištima u odnosu na splavove i kafane, Kon je poručio da je cilj da publika bude bezbedna u kulturnim institucijama, i da ne treba mešati nečiju neodgovornost sa potrebom da se zaštitne mere sprovode.

Dr Predrag Kon je takođe ponovio da je za sada kod osam beogradskih đaka potvrđen koronavirus.

Poručio je i da se ove godine vakcinacija protiv gripa preporučuje svima koji se i redovno pozivaju da je prime, ali da se očekuje  duplo veći interes za tu vakcinu, pa je planirana i rezerva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare