Foto: Nova.rs

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da je situacija u tom gradu kada je u pitanju koronavirus alarmantna, dok se ispred kovid ambulanti može naći tek po koji pacijent.

Infektivno odeljenje kraljevačke bolnice koje ima 17 ležajava je popunjeno, pa su pacijenti sa internog odeljenja preseljeni u zgradu hiruškog bloka, čime je za kovid pacijente obezbeđeno još 67 postelja i 8 mesta na respiratorima.

Prethodnih desetak dana u Kraljevu se dnevno potvrđuje između 30 i 50 slučajeva zaraze. U Kraljevu je u sredu koronavirus potvrđen kod još 46 osoba, od 147 testiranih uzoraka, a načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice „Studenica“ Milan Parezanović kaže da je počelo popunjavanje kovid bolnice i da je trenutno hospitalizovano 20 bolesnika. Kaže da hospitalizovani pacijenti imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, ali da nema pacijenata na respiratoru.

Foto: Nova.rs

„Imamo nekoliko bolesnika na neinvazivnoj terapiji. Lakše bolesnike lečimo u kućnim uslovima, samo teške i srednje teške kliničke slike primamo. Imali smo u poslednje vreme dva smrtna slucaja, to su bolesnici od 78 i i 82 godine koji su imali značajne komorbiditete“, naveo je Parezanović.

Ističe i da je znatno manje hospitalizacija i da se prvenstveno na preglede javljaju sa lakšim kliničkim slikama, te da su obolele osobe starosti između 30 i 50 godina.

Foto: Nova.rs

U četvrtak ujutro je u Kraljevu održana sednica Gradskog kriznog štaba, a gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, poručio je građanima da se ne okupljaju u većim grupama, i da se ne prave veća veselja. Akcenat, kako je rekao nije na zdravstvenim ustanovama, već na građanima koji treba da prvo štite sebe a onda i zdravstveni sistem.

„Ukoliko se nastavi da samo u jednom danu imamo između 50 i 60 novozaraženih osoba, naš zdravstveni sistem to neće moći da izdrži“, rekao je Terzić.

Na naše pitanje da nam objasni kojim se to paremetrima vodi Krizni štab u Kraljevu, jer je tokom leta na dnevnom nivou bilo i više pregleda i više zaraženih, Terzić nam je poručio da ne bi tako nešto saopštio da nije ozbiljna situacija u ovom gradu.

„Treba posmatrati broj zaraženih u odnosu na broj testiranih. Gotovo svakog dana imamo više od polovine zaraženih u odnosu na broj testiranih koji inače svakog dana raste. Pogledajte samo koliki su redovi ispred kovid ambulante“, kazao je gradonačelnik Kraljeva, naglasivši da sledi period slava i da to može znatno povećati broj zaraženih.

Međutim, i pored ovih kako je rekao alarmantnih podataka za Kraljevo, Krizni štab neće doneti odluku da se uvede vanredna situacija.

„Nismo razmišljali o uvođenju vanredne situacije, zato što je potrebno da se steknu uslovi za njeno uvođenje. Razgovaramo stalno sa lekarima, jer su oni najmerodavniji za donošenje takve odluke“, kaže Terzić.

Epidemiolog Radovan Čekanac i član Kriznog štaba rekao da je u ovom trenutku na teritoriji Grada Kraljeva ima između 350 i 400 aktivno obolelih osoba.

„Treba imati u vidu da je sve veći broj asimptomatskih pacijenata. Poslednjih par dana smo u izveštajima razdvojili one koji imaju simptome na Kovid 19, od onih koji se testiraju. Imamo i grupu onih koji su testirani zbog nekih drugih indikacija, zbog prijema u bolnicu ili gerontološki centar, kao i zbog putovanja. Ako uporedite te izveštaje, videćete da raste broj asimptomatskih slučajeva, što predstavlja dodatnu opasnost“, naveo je Čekanac.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare