Foto: Shutterstock

Kako saznaje Nova.rs, u Kovid ambulanti u Kraljevu u ovom trenutku nije moguće testirati više od desetak pacijenata u toku dana, jer je to dnevni limit. Naime, zbog velikih gužvi ispred ambulante, realne potrebe su oko šezdeset PCR testiranja. Ali, testiraju se samo oni pacijenti koji imaju sve simptome koronavirusa.

„Takva situacija je već nekoliko dana. S obzirom da se osim pacijenata iz Kraljeva u Kovid ambulanti testiraju i iz Raške i Vrnjačke Banje, potrebe za PCR testovima su nekoliko puta veće od dnevnog broja, koji ne prelazi 15 testiranih. U ovom trenutku se testiraju samo oni koji imaju sve simptome koronavirusa“, kaže izvor iz bolnice u Kraljevu.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u „Utisku nedelje“da Srbija ima 260.000 testova. Ali, prema rečima Radeta Panića, predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Kon nije precizirao da li je to broj PCR testova.

Rade Panić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Brojka koja je pomenuta se uglavnom odnosi na brze testove. Evidentno je da PCR testova nema. Ukinuta su testiranja i na sopstveni zahtev, odnosno ako želite da platite. Zato se mnogi ne testiraju, već se vraćaju kući“, kaže Panić za Nova.rs.

Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu demantovao je navode pojedinih medija da je virus korona ušao u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji.

„Gradski štab za vanredne situacije Kraljevo oštro demantuje informaciju da postoji prisustvo virusa korona u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, koju su objavili pojedini mediji“, objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Kraljeva.

Od 28 testiranih uzoraka, na teritoriji grada Čačka registrovano je još devet osoba zaraženih virusom korona, saopštio je Krizni štab za praćenje širenje virusa korona.

Novi slučajevi su zabeleženi kod osoba mlađih od 55 godina, a većina njih ima blažu kliničku sliku i upućeni su na kućnu izolaciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare