Foto:Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

JKP „Vodovod“ iz Kraljeva, nekoliko godina unazad poznat kao "filijala za naprednjački birokratski kadar", jer se u njemu zapošljavaju isključivo sa partijskom knjižicom, traži da se cena vode poveća za 20 odsto. Možda ovo u vremenu kada sve poskupljuje i ne bi bila neka vest, da se u pozadini ne krije nešto potpuno drugačije.

Priča o zapošljavanju u „Vodovodu“, bila bi interesantna i da Skupštini Kraljeva nije upućen predlog da se poveća cena kubika vode. Jer, u ovom komunalnom preduzeću toliko je činovnika zaposleno, da se svi sada pitaju ko će da održava instalacije.

„Mi nemamo majstore. U firmi koja se bavi proizvodnjom i distribucijom pijaće vode za stanovnike Kraljeva, vodoinstalatera ima nekoliko puta manje od radnika koji su u samoj Upravi. Ne samo što ekipe fizički ne mogu da stignu da održavaju cevovode i bunare, već ne mogu u dogledno vreme da se otklone kvarovi“, kaže za Nova.rs jedan od zaposlenih u ovom preduzeću.

Kako nam je ispričao ovaj radnik, visokokvalifikovani majstori ili odlaze u inostranstvo gde se vodoinstalateri nekoliko puta više plaćaju nego u „Vodovodu“ u kojem je plata oko 60.000 dinara, ili idu u privatnike, gde opet bolje zarađuju.

„Ne možete da dovedete nekog mladog momka sa tržišta rada i da ga zaposlite na održavanju. Potrebno je između dve i pet godina da se takav radnik formira. Nije se na vreme mislilo, i sada smo u velikom problemu. Ali, pored ovog problema sa radnicima na održavanju, firma ima problem sa ogromnim rashodima. Vozni park, krediti…“, kaže ovaj radnik.

PROČITAJTE JOŠ

Kako smo saznali, JKP „Vodovod“ u ovom trenutku ima zaduženje od oko 500.000 evra. Bivši direktor Milenko Stefanović je pre samo dve godine, kada je napuštao mesto generalnog direktora, na računu firme ostavio milion evra.

„Bilo je i malo više od jednog miliona evra. Vodovod je bio utegnuta firma“, rekao nam je kratko Stefanović u telefonskom razgovoru.

Inače, kubik vode u Kraljevu je i bez predloženog povećanja, jedan od skupljih u Srbiji. Primera radi, četvoročlana porodica mesečno za vodu izdvaja od 3.000 do 3.500 dinara.

Nadzorni odbor JKP „Vodovod“ iz Kraljeva doneo je odluku da voda iz gradskog vodovoda, i sve usluge kao što su odvođenje, prečišćavanje i održavanje priključka, poskupi za 20 odsto. Odluku o cenama komunalnih usluga donosi osnivač preduzeća, u ovom slučaju je to Skupština grada Kraljeva.

U obrazloženju o povećanju cene, navodi se da se „cena nije menjala od 2013, godine, a da je inflacija 21 odsto, struja poskupela za 50 odsto, gorivo za 27 odsto, materijal za održavanje vodovodnih i kanalizacionih je poskupeo za 30 odsto“. Ali, navedeno je i da je prošla godina završena sa gubitkom od 40 miliona dinara.

BONUS VIDEO: Goran Vesić obmanuo žitelje naselja Trešnja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar