Foto: N1

Račun JKP Vodovod Valjevo je blokirala Elektroprivreda Srbije (EPS) zbog duga od 43,7 miliona dinara.

Prema podacima Narodne banke Srbije, JKP Vodovod je bio u blokadi osam dana, od 26. maja do 3. juna, piše portal Kolubarske.rs.

Direktor JKP Vodovod Valjevo Ivan Filipović je potvrdio da je račun preduzeća bio u blokadi, ali su isplatili dug i skinuli blokadu. Flipović dodaje da Vodovod EPS-u ukupno duguje 71 milion dinara i da taj dug datira iz 2012. godine.

I dok je EPS blokadom računa valjevskom javnom prduzeću uspeo da naplati deo svojih potraživanja, JKP Vodovod već godinama muku muči sa dugovanjima korisnika usluga koja utiču na normalno funkcionisanje i poslovanje preduzeća, navodi portal.

Prema podacima za 2021, valjevska privreda za vodu i kanalizaciju duguje 272 miliona dinara, od toga sumnjiva i sporna potraživanja iznose 47,9 miliona.

Već godinama najveću dužnik je HK „Krušik“, čiji je ukupan dug 106 miliona dinara, a prošle godine su JKP Vodovod i „Krušik“ potpisali sporazum o reprogramu duga na period od pet godina.

Pored vojne fabrike najveći dužnik je „Sloga“ AD Valjevo, nad kojom se sporovodi unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), s dugom od preko 12 miliona dinara.

Filipović navodi da su među dužnicima i firme koje su u stečaju ili su im računi više godina u blokadi, poput preduzeća „Stefil“ i „Vapek“, tako da ta potraživanja nisu naplativa.

Ukupna dugovanja privrede na Divčibarama iznose oko 26,5 miliona dinara, najveći dužnik na Divčibarama je „Vujić Divčibare“ HTD s dugom od 25 miliona dinara.

Dug građana Valjeva za uslugu vode i kanalizacije iznosi 137,2 miliona dinara, od toga sumnjiva i sporna potraživanja su 51 milion dinara, dok je dug građana na Divčibarama 4,7 miliona, na sporna potraživanja se odnosi 1,3 miliona dinara.

JKP Vodovod Valjevo je 2021. završilo sa gubitkom od 61,4 miliona dinara, piše u izveštaju o realizaciji Programa poslovanja radu JKP Vodovod za tu godinu.

BONUS VIDEO Nova.rs u potrazi za Miloradom Grčićem

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare