Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Preduzeće „Energetika“ koje Kragujevčane snabdeva toplotnom energijom, uputilo je zahtev Gradskom veću za povećanje cene grejanja, piše gradski portal Pressek. „Energetika“ je kao obrazloženje navela poskupljenje energenata i činjenicu da cene prema krajnjim korisnicima nisu menjane od 2013. godine.

Ukoliko povećanje bude odobreno, kragujevačka domaćinstva koja imaju centralno grejanje, dobijaće račune uvećane za oko 20 odsto.

Računica „Energetike“ pokazuje da grejanje stana od 50 kvadrata mesečno košta 4.207 dinara, dok bi uz zatraženo povećanje, grejanje iste kvadrature koštalo 5.239 dinara.

Vlasnici stambenog prostora koji grejanje plaćaju paušalno, umesto dosadašnjih 84,14 dinara po metru kvadratnom, plaćali bi 104,79 dinara, što je 24,5% više, piše Pressek.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Potrošačima koji zagrevanje stambenog prostora plaćaju na osnovu obračunate potrošnje, cena fiksnog dela povećaće se sa 26,55 dinara na 49,62 dinara, dok bi se iznos varijabilnog dela smanjio sa 4,94 na 4,54 dinara.

Zahtevom upućenim Gradskom veću, „Energetika“ je predvidela i povećanje cena za poslovne objekte.

“Cilj donošenja ove odluke sadržan je u potrebi izbegavanja nelikvidnosti privrednog društva, što bi za posledicu imalo nemogućnost plaćanja faktura dobavljaču prirodnog gasa JP Srbijagas, a što bi za krajnju posledicu imalo prekid isporuke toplotne energije svim korisnicima grada Kragujevca”, navodi se u obrazloženju odluke Nadzornog odbora “Energetike”.

Dalje se ističe da su cene prirodnog gasa, koji Energetika od prošle godine koristi za proizvodnju toplotne energije, porasle 11 odsto, dok je cena električne energije, koja je neophodna za rad kotlovskog postrojenja porasla 8 odsto.

Nadzorni odbor je naveo i da važeće cene grejanja nisu menjane od 2013. godine.

Kragujevavačka Energetika je, da podsetimo, u oktobru 2020. uputila zahtev Gradskom veću za povećanje cene za stambeni, a umanjenje za poslovni prostor, ali taj zahtev tada nije odobren, te su cene grejanja ostale na ranijem nivou.

BONUS VIDEO: Smanjuje se zagađenje vazduha u Novom Pazaru, otvorena toplana na biomasu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare