Foto: Aleksandra Petrović

Javni gradski prevoz u Kragujevcu počeće da radi u ponedeljak, 4. maja, po redukovanom redu vožnje. U prvoj fazi u autobuse će moći da ulaze samo građani iz kategorije zaposlenih.

JKP „Šumadija“ koja rukovodi gradskim prevozom počela je da obeležava autobuse informatorima i nalepnicama za putanje kretanja putnika i dozvoljenim mestima za sedenje i stajanje.

Putnici javnog gradskog prevoza moraće da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mera, a to podrazumeva obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i držanje odstojanja na stajalištima i u autobusima.

Foto: Aleksandra Petrović

U JKP „Šumadija“ koje rukovodi javnim prevozom, navode da će u početku samo zaposleni moći da koriste njihove usluge.

„Imamo sistem po kojem izdajemo pretplatne kartice, tako da ćemo preko ‘tiketinga’ prvo pustiti dopune zaposlenim građanima i tačno ćemo imati uvid ko može da uđe u autobus“, objašnjava Aleksandar Popović iz JKP „Šumadija“.

On kaže da će u autobusima biti obeležena mesta za sedenje i stajanje, te da će svi putnici biti u obavezi da se pridržavaju tih uputstava – neće moći da sede jedni do drugih, već naizmenično po jedan putnik na jednoj klupi.

Takođe, red vožnje će biti redukovan, ali će autobusi saobraćati na svim postojećim linijama.

Dezinfekcija autobusa tri puta dnevno

Prevoznici su u obavezi da održavaju higijenu vozila, a vozači moraju fizički da budu odvojeni od putnika i da nose zaštitne maske i rukavice, preporuke su Kriznog štaba.

Dragoslav Tomović / Foto: Aleksandra Petrović

 

„Definisali smo da aktivnu dezinfekciju autobusa radimo na početnoj i krajnjoj tački, a da u periodu između jutarnjeg i popodnevnog špica jednom do dva puta dnevno radimo i dodatno čišćenje svih metalnih površina, rukohvata, brava i validatora, kako bismo mogućnost za širenja virusa sveli na najmanju meru“, kaže Dragoslav Tomović, predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije, koji aktivno učestvuje u sprovođenju preventivnih mera u JKP „Šumadija“ .

Foto. Aleksandra Petrović

 

Tomović navodi da će prema merama za bezbedan javni prevoz maksimalan broj putnika u kragujevačkim autobusima, sa svim sedećim i obeleženim stajaćim, mestima biti između 20 i 25.

On dodaje da je broj putnika u vanrednom stanju sveden na četvrtinu, pošto je u redovnim okolnostima dozvoljen prevoz maksimalno oko 80 putnika.

Foto: Aleksandra Petrović

 

U JKP „Šumadija“ podsećaju da su svi putnici u obavezi da imaju ličnu zaštitu, odnosno maske i rukavice, koje moraju sami da obezbede, a ukoliko ih nemaju – neće moći da uđu u autobus.

Zbog zatvorenih škola red vožnje je neznatno redukovan, a informacije o svim polascima tokom vanrednog stanja, nalaze se na zvaničnom sajtu preduzeća.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare