Izgradnja kovid bolnice u novosadskom naselju Miseluk
Izgradnja kovid bolnice u novosadskom naselju Mišeluk Foto:FoNet/MOD

Nova kovid bolnica izgrađena na Mišeluku nadomak Novog Sad, gde će se ubuduće lečiti svi pacijenti oboleli od kovida, za par dana počinje sa radom. Bolnica vredna 6 milijardi dinara imaće ukupno preko 600 kreveta, dve operacione sale, pet ambulanti, dva rendgena, dva skenera … i skoro nikoga ko će da radi u njoj. Direktorka Kliničkog centar Vojvodine dr Edita Stokić izjavila je juče za RTS da će u novoj kovid bolnici "najiskusniji lekari, anesteziolozi sa KC Vojvodine predvoditi rad u ovoj bolnici a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje", zaboravljajući da napomene da novozaposlenih nema ni 20 posto od potrebnih.

Konkursom Ministarstva zdravlja je za rad u novoj bolnici raspisano 1.143 radno mesto za medicinske radnike različitih struka. Od toga, za posao na određeno prijavilo se svega 216 medicinara.

Takođe, umesto više od 800 medicinskih sestara koliko ih je potrebno za rad u novoj kovid bolnici, ovaj posao prihvatila je svega 71 medicinska sestra. Naime, pored medicinskih sestara, u novoj bolnici je umesto traženih 20 specijalista interne medicine primljeno dvoje, pet radiologa od potrebnih 16 i svega jedan infektolog od traženih osam.

Prema istraživanju novinrake Gorice Nikolin i portala 021, pregledom traženih i popunjenih pozicija vidljivo je da će kovid bolnici nedostajati čak 927 medicinara na različitim pozicijama. Njih ustanova može da zaposli i u narednom periodu, dok se sada primljenim na određeno ugovori mogu produžavati. Kako Nova nezvanično saznaje, KCV će problem nedostatka osoblja u novoj bolnici za prvo vreme rešavati tako što će povlačiti zaposlene iz postojeće bolnice na privremeni rad na Mišeluku.

Međutim, ni ovo nije stretno rešenje, s obziorom da je i KCV već dugo deficitaran sa medicinskih osobljem. Dok u Sindikati lekara i farmaceuta kažu da je nedostatak kadra tokom pandemije bio osnovni problem u svim bolnicama, pojedini smatraju da su i uslovi rada glavni uzrok za tako mali odziv.

“Pre godinu dana sam otišla iz Srbije i danas sam već stalno zaposlena u jednoj nemačkoj bolnici, sa vrlo pristojnom platom i odličnim uslovima rada. Do tada, šest godina sam radila na određeno u Srbiji, bacali su me sa odeljenja na odeljenje, sa platom koja nije nikada prešla 350 evra”, kaže Novosađanka Dragana Simović, napominjući da su uslovi rada osnovbi razlog zašto medicinari odlaze iz zemlje.

Izgradnja kovid bolnice u novosadskom naselju Miseluk
Izgradnja kovid bolnice u novosadskom naselju Mišeluk Foto:FoNet/MOD

Ono što dodatno odbija medicinare da se prijave za posao u novoj kovid bolnici je i pozicija zapošljavanja “na određeno”, uprkos tome što je predviđeno da ova bolnica, po završteku pandemije, počne da radi kao Gradska bolnica. Uprkos pitanjima brojnih medijskih kuća da prokomentariše loš odziv na konkurs, direktorka Stakić se niej oglašavala tim povodom.

„Nadležni u Kliničkom centru Vojvodine ne znaju kako da objasne ceo ovaj konkurs, odnosno javni poziv, počevši od toga zašto se traži određeni broj medicinara i nemedicinskih radnika pa do toga kakav je zapravo epilog ovih konkursa“, ističe Gorica Nikolin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare