Kovid bolnica, Batajnica, Novi Sad, Kruševac
kovid bolnice

Od decembra 2020. do danas u Srbiji su izgrađene tri kovid bolnice namenjene lečenju obolelih od koronavirusa. Međutim, pandemija u poslednjih nekoliko nedelja polako jenjava, zaraženih je sve manje, a broj hospitalizovanih sveden je na manje od 100 pacijenata po ustanovi, pa su kapaciteti poluprazni, a direktori, kao ni zdravstvene vlasti, još nemaju plan, ni ideju šta će biti sa kovid bolnicama kad pandemija i zvanično bude gotova.

Zgrade zdravstvenih ustanova nezaustavljivo niču, a od kadrova koji će biti zaposleni i lečiti pacijente, još nema ni traga. Osim zgrade novog Kliničkog centra Srbije koja je delom otvorena, tu su i tri kovid bolnice, u kojima je neophodno zaposliti zdravstvene radnike koji će zbrinajvati obolele. Tokom pandemije, u kovid bolnicama radili su lekari, sestre i ostalo medicinsko osoblje, koji su zaposleni u drugim ustanovama, ali su bili obavezni da dežuraju i leče kovid obolele, dok su njihovi redovni pacijenti na klinikama čekali da prođu svi talasi korone. Kad pandemija bude gotova, ovi zdravstveni radnici vraćaju se na svoje osnovne poslove, a ko će onda ostati u kovid bolnicama?

Naime, u decembru 2020. otvorena je kovid bolnica u Batajnici, u kojoj je zaposleno 1.600 ljudi, a oni su sada većim delom raspoređeni u klinike Kliničkog centra Srbije. Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege.

U odnosu na prošlu godinu, kada su svi kapaciteti bili popunjeni, prema nezvaničnim informacijama, u ovoj bolnici je trenutno hospitalizovano nekoliko desetina pacijenata, tako da je više od pola ustanove prazno. Nažalost direktorka dr Tatjana Adžić Vukičević nije odgovorila na naše pozive i pitanja da li će oboleli biti premešteni u drugu ustanovu, kako bi se kovid bolnici dala nova namena i kakvi su planovi za bolnicu u Batajnici kad prođe pandemija?

„Odgovore na ta pitanja nećete ni dobiti od doktorke Tanje Adžić, niti od direktora Kliničkog centra Srbije doktora Milike Ašanina, jer oni ne znaju šta bi vam rekli. Niko ne zna koji je plan za bolnicu u Batajnici, osim jednog čoveka, ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Moraćete njega da pitate“ rekao nam je doktor, hirurg, jedan od načelnika klinika u KCS, koji je zamolio da ostane anoniman.

O sudbini kovid bolnice u Batajnici, čija je izgradnja koštala blizu 48 miliona evra, spekuliše se već nekoliko meseci. Neka od rešenja koja su pominjana u javnosti, bila su i da će se tamo preseliti Infektivna klinika, da će biti administrativni centar, možda i opšta bolnica, a najzastupljenija vest je da je ustanova već prodata Turcima, odnosno da će postati deo lanca bolnica Ađibadem.

„Trenutno ne planiramo da investiramo u bolnicu u Batajnici“, potvrdili su međutim portalu mesečnika „Nova ekonomija“ iz ovog turskog lanca.

Za Nova.rs prof. dr Radisav Šćepanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da se još ne zna koja će biti namena bolnice u Batajnici, ali da sigurno ostaje u vlasništvu države.

“U zavisnosti od potreba, bolnica će menjati svoju namenu. Može da bude opšta bolnica, ali to još ne znamo. Pandemija i dalje traje, imamo blizu 2.000 zaraženih dnevno i ne možemo reći da je kovid nestao. Svakako svi jedva čekamo da te tri bolnice dobiju drugu namenu. Ono što je sigurno, je da ostaju u državnom vlasništvu, a spekulacije o prodaji i prelasku u privatan sektor su nebuloze. Toliko je novca uloženo u ove infrastrukture i opremu da bi zaista bilo van pameti da ih sada prodajemo. Na čekanju su i dalje brojni non-kovid pacijenti, i treba misliti na njih. Biće sve više obolelih od drugih bolesti i biće nam neophodni bolnički kapaciteti. Kovid bolnice su fleksibilno napravljene varijante, da u svakom trenutnu u budućnosti, ako ponovo zatreba, mogu postati ustanove karantinskog tipa“ kaže prof. dr Šćepanović.

Takođe, za kovid bolnicu u Novom Sadu još nema nikakvih planova. Otvorena je u septembru 2021., poseduje 600 kreveta, a u izgradnju je investirano 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra), dok je za opremu izdvojeno blizu 17 miliona dinara (144 hiljade evra). U ovoj bolnici je trenutno hospitalizovano nešto manje od 100 obolelih, što znači da je čak 500 postelja prazno.

“Još uvek imamo kovid pacijente, nešto manje od 100 ljudi, a njih 16 je na mehaničkoj ventilaciji pluća. Što se tiče planova za ovu ustanovu, ne znamo šta će biti sa njom posle pandemije. Do daljnjeg ostaje kovid bolnica, dok ne vidimo kakva bi joj mogla biti druga namena” kažu za Nova.rs u KC Vojvodine.

U decembru 2020. otvorena je i kovid bolnica u Kruševcu, koja raspolaže sa 500 kreveta, a oprema za ovu ustanovu koštala je 9,5 miliona evra. U ovoj zdravstvenoj ustanovi međutim sada leži oko 70 obolelih, pa je više od 400 postelja slobodno, ali dok nadležni ne smisle šta dalje, ostaje u kovidu.

„Trenutno imamo oko 70 pacijenata i još smo kovid. Nema naznaka da korona prelazi u neku endemsku bolest, niti da je pandemija gotova. Takođe, nemamo još uvek jasnu strategiju šta će biti sa bolnicom kad prođe pandemija, ali za sad se bavimo kovid pacijentima, dok ostale bolnice treba da se vrate u normalan rad, sada kada je dovoljno da mi obezbeđujemo obolele od koronavirusa“ kaže za Nova.rs dr Vladan Cvetanović, direktor kovid bolnice u Kruševcu.

Na naša pitanja o planovima za tri kovid bolnice u Srbiji, od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar