Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Novu školsku godinu đaci osnovnih i srednjih škola u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji započeli su "na daljinu“. Nije tako u školama u centralnoj Srbiji. Đaci su tamo u klupama u svim osnovnim školama ove nedelje i većini srednjih.

Ministarstvo prosvete Srbije osmislilo je tri zone tzv. „epidemijskog semafora“ – zelenu, žutu i crvenu, a prema tome i tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovan– nastava u školama i onlajn, ali u kojem je i dalje predviđen boravak u školskim klupama za osnovce od 1. do 4., i onlajn.

Ipak, u osnovnim i u srednjim školama na Kosovu koje rade u sistemu Republike Srbije, nastava je danas započela na daljinu – bez fizičkog prisustva đaka u klupama.

Štaviše, upravo su se na Ministarstvo prosvete pozvale one razredne starešine i učitelji koji su prethodnih dana, prema svedočenjima više roditelja i nastavnika za KoSSev, uputili poruku roditeljima:

„Obaveštavamo Vas da je novim presekom Kriznog štaba Srbije, teritorija naše Školske uprave uvrštena u crvenu zonu. Odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS je da sve škole na teritoriji Kosova i Metohije od 01.09.2021. nastavu počnu po trećem modelu NASTAVA NA DALJINU. Škole će blagovremeno biti obaveštene o promeni modela nastave. Škole će blagovremeno biti obaveštene o promeni modela nastave“.

Istovremeno, upravo na Kosovu su usled visokog broja zaraženih i preminulih, nedavno uvedene nove protivepidemiološke mere, koje uključuju i policijski čas, ali i odlaganje početka školske godine do 13, kada će se izvršiti nova procena situacije i u skladu sa njom mere moguće revidirati.

Škole u većinski srpskim sredinama funkcionišu u sistemu Republike Srbije. Ipak, prema dosadašnjoj praksi upravljanja epidemijom, to da li će učionice za nastavu i fizički da budu dostupne đacima ovih škola poklapalo se i sa odlukama iz Prištine.

Što se tiče situacije za ovu nedelju, do objavljivanja ove vesti, nismo uspeli da dobijemo razjašnjenja sa zvaničnih adresa.

Danas su učionice na Kosovu ipak bile otvorene na kratko – i to onim najmlađima koji započinju sa osnovnim obrazovanjem. Makar u nekim većinski srpskim sredinama, roditelji su decu doveli u škole da se na 15-ak minuta upoznaju sa svojim budućim radnim okruženjem i svojim učiteljicama i učiteljima.

BONUS VIDEO: Himna u školi u Čačku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar