Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Više od dvadeset učenika čačanskih osnovnih i srednjih škola neće danas biti u školskim klupama zbog zaraze koronavirusom, saznaje Nova.rs. Kako kaže naš sagovornik iz Školske uprave Čačak, direktori su se javljali da u njihovim "kućama znanja" ima po dvoje, troje ili četvoro inficiranih.

„Tačne podatke ćemo imati u petak, do tada ne bismo davali zvanične izveštaje“, naveo je izvor našeg portala.

Situacija u seoskim školama je nešto bolja. Prema rečima direktora OŠ „Branislav Petrović“ iz Slatine kod Čačka, Lazara Čikiriza oni nemaju đaka inficiranih koronom.

„Da bismo sprečili širenje zaraze uveli smo rad u dve smene, što nije bio slučaj do sada. Učenici do četvrtog razreda nastavu pohađaju pre podne, a stariji osnovci idu u popodnevnu smenu“, naveo je on za naš portal. Čikiriz je, takođe, rekao da se u školi sprovodi rigorozan nadzor kada je u pitanju poštovanje epidemioloških mera.

Međutim, situacija u Čačku, bar po broju zaraženih, nije ni malo obećavajuća. Kako su nam reli u Zavodu za javno zdravlje od 222 uzorka iz Čačka pozitivnih je 41, iz Gornjeg Milanovca od 32 testiranih novoinficiranih je 12, iz Lučana od 25 uzoraka pozitivnih je 12 i iz Ivanjice od 79 uzoraka pozitivnih je 13.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid paviljone, hospitalizovano je 37 pacijenta. U respiratornom centru smešteno je troje obolelih od kojih je dvoje priključeno na ehaničku ventilaciju.

U minulom danu bio je prijem sedmoro obolelih, a na kućno lečenje otpušteno je njih petoro bio jedan transport za Beograd. Preminula su dva lica, jedno iz Čačka S.B. (1940) i B.S. (1938) iz Ivanjice (pozitivan). Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 58 pregleda, od čega je 45 prvih.Inače, u četvrtom talasu korona zaraze, od polovine jula do danas, premilo je 12 pacijenata, desetoro iz Čačka i po jedan iz Ivanjice i Lučana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar