Brojke, broj zaraženih, umrlih, koronavirus, 17.10.2021. Grafika
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 5.077 pozitivnih na koronavirus, a preminula su još 53 pacijenta.

Testirano je 15.437 građana, a na respiratorima je 275 pacijenata.

U Srbiji je juče evidentirana još 6.051 osoba pozitivna na koronavirus, a preminulo je još 56 pacijenata.

Testirana su 19,482 građana, a na respiratorima je 278 pacijenata.

****

Trudnica u osmom mesecu trudnoće Jovana Cvetković Lazić, koju su na četiri vakcinalna punkta odbili da vakcinišu, sa obrazloženjem da joj treba izveštaj ginekologa u kojem on navodi da sme da primi vakcinu, uspela je da se vakciniše iz petog pokušaja na beogradskom Sajmu. Ona za N1 kaže da su je tamo pitali da li se konsultovala sa ginekologom, na šta je ona rekla da jeste i da joj je preporučio da se vakciniše, ne tražeći joj pisani trag o tome, nakon čega je potpisala saglasnost i dobila vakcinu.

„Nisam imala nikakve nuspojave, osim što me je malo bolelo mesto uboda“, navodi ona za N1. Nakon ove priče, ostaje nejasno koji su protokoli, imajući u vidu da smo u medijima mogli da čujemo mnoge lekare koji pozivaju trudnice da se vakcinišu, jer je to bezbedno za njih.

Premijerka Ana Brnabić danas je najavila da će imati konsultacije sa delom Kriznog štaba.

„Mi ćemo imati sastanak Kriznog štaba tokom ove nedelje. Danas ću imati konsultacije sa medicinskim delom, da vidimo da li je potrebno bilo šta dodatno da uradimo u vezi sa merama. Mene ne zabrinjava posebno broj ljudi u bolnicama, jer to nama vakcina drži pod kontrolom. To je velika sreća. Ali opet medicinski radnici koji rade u kovid sistemu su užasno umorni. Broj preminulih užasno zabrinjava i to je teško videti svaki dan kad dobijamo presek. Svaki dan se plašim da vidim taj broj. Ljudi, moramo da shvatimo da umiru nevakcinisani. Toliko je lako spasiti te živote“, rekla je premijerka nakon što je primila treću dozu vakcine.

Kako prenose mediji, podsetila je i na obavezne mere koje važe, ali se ne poštuju u punom obimu.

Maske u zatvorenim prostorima moraju da se nose, u javnom prevozu, tržnom centru, restoranima. Od petka ćemo imati nultu toleranciju za to. Kovid redari su tu da obezbede da svi poštuju mere – poručila je Brnabić.

„Mi nismo odustali od kovid propusnica. U petak sam se čula sa poverenikom da vidimo šta možemo, a šta ne smemo, da bismo obezbedili što manju zloupotebu. Ukoluko odlučimo da uvedemo kovid propusnicu, vi ne možete nigde ući sa samo jednom dozom vakcine. Zato je dobro da to sad odmah uradite, da ne biste morali da čekate da dobijete kovid propusnicu. Muka je velika jer treba da nađete najbolji recept da ovo pobedimo, da sačuvate ljudske živote“,poručila je premijerka.

Konačan predlog kovid propusnica za dan-dva 

Ombudsman Zoran Pašalić rekao je za Nova.rs da u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić radi na predlogu rešenja za uvođenje kovid propusnica koje će, kako je naveo, biti u skladu sa ljudskim pravima, ali i sa potrebama koje iziskuje aktuelna epidemiološka situacija sa velikim brojem zaraženih i preminulih i velikim opterećenjem po zdravstveni sistem.

„Postoji više ideja koje bi mogle da barem uspore ekspanziju virusa, kako bi se dobilo dovoljno vremena da se zdravstveni sistem rastereti. Postoji više modela, ali se još ne bih opredeljivao, jer ne znam za koji ćemo se odlučiti mi kao institucija i ponuditi kao rešenje Vladi Srbije i građanima Srbije“, kaže Pašalić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar