(LIVE BLOG) Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

Društvo 06. mar. 202013:52 > 20:29
Podeli:
Foto: E-stock.us

U Srbiji je registrovan prvi slučaj koronavirusa, reč je o muškarcu starom 43 godine, koji je boravio u Budimpešti. Otac zaraženog kaže za Nova.rs da se njegov sin oseća dobro i da će cela porodica ostati u karantinu dve nedelje. Kako saznaje Nova.rs, zaraženi se pre karantina u subotičkoj bolnici lečio u privatnoj bolnici "Kuća zdravlja". Testirani članovi porodice zaraženog muškarsca neamju korona virus. Otkazane ekskurzije za inostranstvo, otkazani letovi Alitalije između Beograda i Rima.

  • Potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji
  • Oboleli je 43-godišnji muškarac, koji je doputovao iz Mađarske
  • Drug zaraženog pokušao da se testira, ali naišao na konfuziju nadležnih
  • Zaraženi se pre karantina u subotičkoj bolnici lečio u privatnoj bolnici „Kuća zdravlja“ od upale pluća
  • Sve ekskurzije u inostranstvo otkazane su zbog koronavirusa

 

20.20 Epidemiolog Branislav Tiodorović: Proverava se još jedna osoba

Tiodorović je rekao da postoji još jedna osoba za koju se čekaju rezultati testa na koronavirus. Rezultati bi trebalo da stignu tokom noći, kaže epidemilog.

20.00 Ministar zdravlja Zoran Lončar: Testirani članovi porodice zaraženog muškarsca nemaju koronavirus

Ministar Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković  posetili su večeras Opštu bolnicu u Subotici u kojoj se u sobi za izolaciju na Odeljenju infektologije nalazi pacijent iz Bačke Topole zaražen novim korona COVID 19 virusom. Ministar je potvrdio da su stigli rezultati testiranja članova njegove porodice i da niko nema korona virus, a da su dve osobe iz jedne klinike koje su bile u kontaktu s njim u procesu, te da je u Srbiji trenutno samo jedan potvrđen slučaj.

19:00 Savez za Srbiju: Otkazati zbog koronavirusa manifestacije u zatvorenom

Šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović zatražio je da odmah budu odložene sve javne manifestacije u zatvorenom prostoru, kao i da svim građanima budu besplatno obezbeđene zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

18:15 Do sada su testirane 73 osobe

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u Srbiji do sada ukupno testirane 73 osobe na koronavirus i od toga je jedan nalaz pozitivan. Do 06.03.2020. godine, u laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 67 osoba. Tokom današnjeg dana do 18 časova testirani su uzorci još 6 osoba, koji su negativni na koronavirus.

17:50 Otac zaraženog za Nova.rs: Moj sin se oseća dobro

Otac zaraženog I.Đ. Lajoš kaže za Nova.rs da se njegov sin oseća dobro i da je dobio svu potrebnu negu u bolnici. „Ima upalu pluća, ali to ga ne sprečava da iz bolničkog kreveta obavlja poslove za firmu“, rekao je Lajoš Đ. koji je u redovnom kontaktu sa sinom. Cela porodica je testirana na koronavirus, a rezultati, kaže Lajoš,  stižu za nekoliko dana. Porodica će, prema njegovim rečima, ostati u karantinu još dve nedelje.

17:22 Mirno u Bačkoj Topoli

U Bačkoj Topoli, gradu iz kog je prvi zaraženi koronavirusom Srbiji, nema panike, javlja reporter Nova.rs Meštani ovog bačkog grada kažu da se ne plaše iako je prvi zaraženi korona virusom upravo registrovan u njegovom mestu.

Bačka Topola Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

17:00 Otkazi turističkih aranžmana zbog koronavirusa

Oko 70 odsto aranžmana za boravak stranih gostiju u Srbiji već je otkazano zbog koronavirusa. Direktor YUTA  Aleksandar Seničić kaže da se to pre svega odnosi na goste iz Kine, Južne Koreje i Japana.

16:24 Panika u privatnoj klinici: Lečili zaraženog koronavirusom

Pacijent kojem je jutros potvrđen koronavirus pre karantina u subotičkoj opštoj bolnici, lečio se više od nedelju dana u privatnoj bolnici „Kuća zdravlja“ u Subotici, gde se oporavljao od upale pluća, saznaje Nova.rs.

16:15  Sumnja na koronavirus u Leskovcu 

Dečak, star 16 godina, iz Vlasotinca smešten je u karantin u bolnici u Leskovcu zbog sumnje da je oboleo od koronavirusa, potvrdio je direktor te bolnice Nebojša Dimitrijević. On je agenciji Beta rekao da se čekaju rezultati analiza uzorka koji je poslat Institutu Torlak. Dečak se pre nekoliko dana vratio iz Italije, a lekaru u Vlasotincu javio se jutros odakle je transportovan u bolnicu u Leskovcu.

15:45 Otac zaraženog: Moj sin se dobro oseća

Otac zaraženog čoveka koji se nalazi u subotičkoj bolnici kaže da se njegov sin odlično oseća u izolaciji. Kako je rekao za Kurir, ukućani se, iz preventivnih razloga, trude da što manje izlaze iz kuće.

15:30 „Prvi slučaj koronavirusa ne utiče na Beograd“

Prvi registrovani slučaj koronavirus ni na koji način ne utiče na situaciju u Beogradu, kažu za Nova.rs u Gradskom zavodu za zdravlje i navode da će odluka o zatvaranju vrtića i škola biti doneta tek kada se utvrdi da je „virus u cirkulaciji, što podrazumeva da se otkriva njegovo prisustvo bez podataka o prethodnom putovanju“.

15.20 U Subotici nema panike

Građane Subotice, kako javlja izveštač Nova.rs, izgleda ne brine mnogo pojava koronavirusa.  Na Trgu i u gradu ima ljudi kao i inače u ovo doba dana.

15:07 Batut: Do sada 60 testiranih u Srbiji

Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

U Srbiji je do sada obavljena analiza 60 uzoraka, a koronavirus potvrđen je samo u jednom uzorku, kaže direktorka Instituta Batut Verica Jovanović.

15:03 Zaraženi je poreklom iz Bačke Topole

Muškarac zaražen koronavirusom, prema nezvaničnim inforamcija, rodom je iz Bačke Topole i najpre se u tamošnji dom zdravlja javio na pregled. Bavi se privatnim biznisom, a nedavno mu je u poseti bila delegacija iz Italije.

14:53 Skoro 100 hiljada obolelih od koronavirusa širom sveta 

Svetska zdravstvena organizacija upozorava sve vlade sveta da „ovo nije vežba“, jer je broj obolelih od koronavirusa dostigao cifru blizu 100.000 širom sveta.

14:35 SZO Koronavirus više ubija muškarce nego žene

Foto: Callista Images/ImageSource/Profimedia

Veće šanse da ćete umreti od koronavirusa imate ako ste muškarac, ako ste stariji od 60 godina i imate slabo srce, navodi se u istraživanju koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija.

14:29 Drug zaraženog: Šetali su me od bolnice do bolnice

Drug zaraženog, nultog pacijenta koronavirusom u Srbiji, za Nova.rs kaže da je probao da sazna da li je i on zaražen, ali da je naišao na konfuziju nadležnih.On nije želeo da govori pod imenom i prezimenom, ali nam je rekao da je sa zaraženim bio u kontaktu 20. februara.

14:20 Subotica: Nema maski u apotekama

U subotičkim apotekama, kako javlja izveštač Nova.rs, već mesec dana nema zaštitnih maski.

14:15 Nema panike u subotičkoj bolnici 

Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Subotička bolnica radi normalno i za sada nema panike, javio je RTS. Kako prenosi, pacijent koji je zaražen koronavirusom smešten je na infektivno odeljenje, a u bolnici se primenjuju samo „meke“ mere.

13:55 Vučić: Ako bude trebalo, hermetički ćemo zatvoriti granice 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je bezbednosnim službama naložio da se pripreme da, u slučaju eskalacije migrantske krize i ogromnog priliva izbeglica, hermetički zatvore granice Srbije.

12:18 Zbog koronavirusa otkazane ekskurzije u inostranstvo 

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ministarstvo prosvete preporučilo je svim školama da se zbog korona virusa odlože đačke ekskurzije u inostranstvo. Pre više od nedelju dana izdata je preporuka da se obustave sve ekskurzije u Italiju, a sada se to odnosi na sve zemlje, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

12:26 Makabi zbog koronavirus možda i narednih dana u Beogradu. 

Košarkaši Makabija, koji večeras u Beogradu igraju protiv Crvene Zvezde, mogli bi da i naredne mečeve, zbog koronavirusa, igraju u Beogradu.

12:07 Đukić Dejanović: Srbija spremna za koronavirus

Srbija je spremna da spreči epidemiju koronavirusa širih razmera, izjavila je ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović i ocenila da je zdravstveni sistem u Srbiji vrlo organizovan.

11:39 Brnabić: Uspostaviti karantin za migrante

Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od koronavirusa, saopšteno je iz kabineta premijerke Ane Brnabić.

11:19 Infektolozi: Nema potrebe za panikom

Očekivali smo da se koronavirus pojavi i kod nas, ali građani ne treba da se plaše, izjavio je nekadašnji direktor Infektivne klinike Kliničkog centra u Beogradu Mijomir Pelemiš. Epidemiolg Predrag Kon poručio je da je važno da se zdravstveni radnici pripreme za uslove rada u posebnim okolnostima.

11:18 Prvi zaraženi postupio odgovorno

Prvi zaraženi kronavirusom postupio je odgovorno, samoizolovao se, poslao decu kod babe i dede na selo, a on je ostao sa suprugom koja mu je donosila hranu, objasnio je ministar Lončar.

koronavirus u srbiji
Foto:TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

11:02 Ako posumnjate na koronavirus, ne idite u Dom zdravlja

Osoba koja dođe iz zaraženog područja ili koja sumnja da je bila u kontaktu sa obolelim, a ima simptome koronavirusa, trebalo bi da se javi nadležnom Zavodu za javno zdravlje, ili ako je jako loše pozove hitnu pomoć. Ne preproučuje se odlazak u Dom zdravlja, ispričao je ranije za Nova.rs epidemiolog Zoran Radovanović.

10:05 Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

Registrovan je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Reč je o čovek od 43 godine, koji često boravi u Budimpešti. On je u izolaciji, u bolnici u Subotici, a testom je potvrđeno da je zaražen koronavirusom. Pacijent, njegova supruga i deca se osećaju dobro, rekao je ministar Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare.