Foto: NOVA S

U osnovnim školama u Srbiji koronavirusom je zaraženo 1.352 đaka i 949 zaposlenih, pokazuju zvanični podaci Ministarstva prosvete. Prema toj statistici, zaražena su i 1.303 đaka srednjih škola i 553 zaposlena u tim ustanovama. To su cifre koje obuhvataju one koji su pozitivan rezultat na koronu dobili u periodu od 18. februara, pa do jučerašnjeg dana.

Prema podacima koje je Nova.rs dobila iz nadležnog Ministarstva, u predškolskim ustanovama zaraženo je 71 dete i 395 zaposlenih. Procenat pozitivnih na koronu među đacima osnovnih škola je 0,258, dok je među zaposlenima taj postotak 1,369.

U srednjim školama je 0,532 procenata pozitivnih đaka i 1,562 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama je 0,32 posto zaraženih mališana i 1,308 posto zaposlenih.

Ukan broj zaraženih od početka pandemije je 69.340 među zaposlenima u osnovnim školama i 524.000 među osnovcima.

U srednjim školama je, prema podacima  zvanično od početka pandemije zaraženo 245.000 učenika i 354.000 nastavnika.

Ukupno je zaraženo 224.000 dece iz predškolskih ustanova i 302.000 zaposlenih u njima.

Nova.rs je pre oko tri nedelje pisala o slučaju novobeogradske Osnovne škole „Ratko Mitrović“ u kojoj je bilo zaraženo 13 zaposlenih. Nastava se u toj školi odvijala neometano i nije bilo prelaska na onlajn platforme.

Direktorka ove škole Svetlana Mladenović, kaže da je situacija sada znatno bolja i da je prekinut lanac zaražavanja. Većina zaraženih kolega vratilo se na posao, a na bolovanju ih je još šest, uključujući i nju. Prema njenim rečima u međuvremenu nije bilo novih slučajeva zaražavanja.

Situacija u Školskoj upravi Niš
Foto:N1

Na području Školske uprave Niš, odnosno Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, potpuna onlajn nastava trenutno se realizuje samo u jednoj školi u Aleksincu, pošto su 12 učenika te škole i jedan broj nastavnika inficirani korona virusom, izjavio je načelnik te uprave Dragan Gejo.

On je za agenciju Beta rekao danas da je Krizni štab u Aleksincu zahtevao da onlajn nastava traje dve nedelje, ali je Ministarstvo prosvete odobrilo nedelju dana onaljn nastave, s tim što će povratak učenika u školu svakako zavisiti od daljeg razvoja epidemiloške situacije.

“Broj obolele dece i nastavnika na području Školske uprave Niš jeste povećan u odnosu na neki prethodni period, ali je to u procentima jako malo tako da je epidemiloška situacija stabilna”, kazao je Gejo.

Prema njegovim rečima, Školska uprava svakog dana dobija izveštaje i u nekim školama ima po jednog ili dvoje učenika i nastavnika koji su sa simptomima korona virusa.

„Ukoliko taj broj skoči na sedam do osam učenika i nastavnika, kao što je to bilo prošle godine u školama ‘Stefan Nemanja’, ‘Bora Stanković’ i ‘Dušan Radović’, te škole će odmah potpuno preći na onlajn nastavu”, izjavio je Gejo.

On je dodao da je i dalje je na snazi pravilo da ukoliko u jednoj grupi dva deteta obole od korona virusa – ta grupa istog trenutka prelazi na onlajn nastavu.

Gejo je kazao i da su prosvetari ažurni i da svi već znaju da moraju blagovremeno i brzo da reaguju šta god da se dešava u školi.

Broj obolelih od korona virusa na području grada Niša poslednjih dana beleži stalni rast, u utorak je u niškom Domu zdravlja virus laboratorijski potvrđen kod 213 pacijenata, a dan pre tog virus je registrovan kod 194 pacijenta.

Institut za javno zdravlje u Nišu, nadležan za područje Nišavskog okruga i Topličkog okruga, od početka epidemije medijima ne saopštava podatke o broju obolelih na području ta dva okruga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare