Foto:EPA-EFE

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 2.549 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se, prema jučerašnjem preseku, nalazi 106 osoba, što je za 29 više nego 24 časa ranije, a još 10 pacijenata je preminulo od kovida 19 u Srbiji.

Koronavirus je registrovan kod još 2.112 osoba, od čega je polovina iz Beograda. Prema navodima dr Predraga Kona, u ovom trenutku između 10 i 20 hiljada novozaraženih Beograđana na dnevnom nivou, a više od 2.000 njih bude hospitalizovano. Kapaciteti se pune, kovid bolnica u Areni je još pred vikend ostala na trećini kapaciteta, a slična je situacija i u ostatku Srbije.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je situacija sa koronavirusom u Srbiji vrlo nepovoljna i izrazito nestabilna.

„Naši bolnički kapaciteti su već u ovom momentu pretrpani“, poručio je Ašanin.

Pročitajte još:

U užičkoj Opštoj bolnici hospitalizovano je 17 pacijenata, 13 je na intezivnoj nezi, od kojih je osmoro na respiratoru, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević. U leskovačkoj bolnici nalazi se 12 pacijenata, 11 je na kiseoniku, ali se epidemiološka situacija u Leskovcu i Jablaničkom okrugu trenutno ocenjuje kao stabilna. S druge strane, u Pčinjskom okrugu je izuzetno nepovoljna – u kovid bolnici u Vranju skoro su popunjeni kapaciteti. Od 64 pacijenta u jednoj bolnici 25 je na kiseoniku i svi imaju tešku ili srednje tešku kliničku sliku, a u kovid ambulanti se povećava broj pregleda, pri čemu svakodnevno od broja testiranih skoro polovina bude pozitivna.

Stručnjaci apeluju da svi oni koji su u kontaktu sa obolelima ostanu u kućnoj izolaciji. Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 62.747 osoba, a zabeleženo je 890 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar