Foto:Twitter/VR - black & white

Na društvenim mrežama pojavljuje se veliki broj informacija u vezi sa jednim opasnim slučajem, koji neprimećeno prolazi pored nadležnih organa. Naime, brojni građani pišu kako se nedeljama ljudi okupljaju ispred jedne zgrade na Zvezdari, gde čak i polugoli, slušaju saveta od "nekakvih lekara", zaobilazeći na taj način doktore koji su se školovali za svoj posao. U opasnosti su svi građani, jer ovako neko može postati žrtva nesavesnih "doktora", navodi se u komentarima građana, te dodaje da je krajnje vreme da se nadležni pozabave ovim pitanjem.

Na društvenoj mreži Tviter, građani pišu kako na Zvezdari, u ulici Živka Davidovića broj 7, nedaleko od Cvetkove pijace, „pacijenti“ čekaju u redu i to polugoli, kako bi došli na pregled kod „doktora“, koji je po svemu sudeći „specijalista“ za mnoge bolesti, kao i za koronavirus. Da stvar bude još gora, u blizini se nalazi i Dom zdravlja na Zvezdari, ali deluje da ovi građani nemaju poverenja u institucije takvog tipa.

Pojedini građani koji su upoznati sa ovim nekonvencionalnim i opasnim vidom „lečenja“, kažu da pacijenti bivaju prskani nekakvom tečnošću, a da je broj pacijenata svakog dana između 20 i 30, pa gužve nisu retke.

Građani dodaju i da kod „lekara“ ne dolaze samo stanovnici pomenute beogradske opštine, već iz cele zemlje, kako bi izlečili kancer, probleme nastale nakon udesa, nepokretnost i druge zdravstvene tegobe.

„A 500 metara dalje Milanac, policijska stanica Zvezdara, za vas koji niste iz Beograda. Ovog hapsiti momentalno za nadrilekarstvo“, „Svaki dan ima po 10-20 klijenata“, „Ovo sam videla, ali nisam znala o čemu se radi“, „Koliko je ovo tužno“, samo su neki od komentara građana na društvenim mrežama.

Opasnost nadrilekarstva

Nadrilekarstvo predstavlja vid „lečenja“, u kojoj osoba vodi celokupan proces izlečenja pacijenata, a da za to nema predviđene kvalifikacije. Pretpostavlja se da je ono postojalo „od kada je sveta i veka“, ali razvojem interneta, telekomunikacija i društvenih mreža mnogi od ovih nadrilekara svoje poslove su dodatno raširili putem novih kanala informisanja.

Ono što je veoma bitno napomenuti, jeste da je nadrilekarstvo krivično delo, koje je regulisano članom 254 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Prema ovom članu zakona, predviđeno je da ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ovog tipa, može biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare