Foto: N1

U Gerontološkom centru u Kragujevcu, više od 20 korisnika u jednom bloku ima tešku kliničku sliku koja odgovara simptomima koronavirusa, saznaje Nova.rs. O njihovom zdravstvenom stanju brine medicinsko osoblje te ustanove, pošto je navodno, direktor Kliničkog centra, u nedostatku bolničkih kapaciteta odbio da primi ove pacijente. Naš portal, od zaposlenih u Gerontološkom, saznaje i da je u proteklih nedelju dana preminulo troje korisnika koji su bili pozitivni na Covid 19.

Zvaničnu potvrdu o broju zaraženih korisnika u Gerontološkom centru i navodnoj zabrani prijema pacijenata u Klinički centar nismo mogli da dobijemo od direktora ovih ustanova, ali smo u razgovoru sa više zaposlenih saznali da je situacija u Domu „prilično teška i zabrinjavajuća“.

„Kovid pozitivne korisnike lečimo mi, zaposleni u Gerontološkom. Iako poštujemo sve mere i obeležene crvene i zelene zone, virus se i pored svega, probio u Dom“, pričaju zaposleni.

Foto: gerontoloski-kg.rs

U objektu koji u internoj komunkaciji zovu Stacionar 1 trenutno je oko 20 korisnika sa izuzetno lošom kliničkom slikom tvrde naši sagovornici koji nisu želeli da navodimo njihova imena. Oni kažu da su u tom krilu pre desetak dana testirani svi korisnici, te da je na koronavirus bilo pozitivno osam rezultata, ali da su se sada i kod negativnih, razvili simtomi koji su ih ‘’bukvalno prikovali za krevet’’, pojašnjavaju nam.

„Uopšte nema sumnje da su ovo simptomi korone. Koliko god da smo se trudili da izolujemo inficirane korisnike, u tom objektu su zajednička kupatila i strahujemo da je mnogo više zaraženih od zvanično potvrđenih“, priča jedan zaposleni (ime poznato redakciji).

Naši sagovornici ističu, da se korisnici oboleli od kovida ne šalju u Klinički centar na lečenje, jer je to, kako navode „zabranio i ograničio“ direktor KC Predrag Sazdanović. Prema njihovim rečima, rukovodstvo Gerontološkog centra prisustvovalo je jednom teškom sastanku na kojem je direktor Sazdanović rekao da u Kliničkom centru nema dovoljno kapaciteta za smeštaj obolelih, te je Gerontološki prinuđen, kako kažu, da sam brine o zaraženim korisnicima.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, u proteklih nedelju dana preminula su tri korisnika sa potvrđenim virusom, i to kako kažu, iz „apartmanskog bloka“ gde su smešteni pokretni korisnici.

„Imamo samo dva koncentratora za kiseonik“
Naši sagovornici strahuju da se u Gerontološkom centru u Kragujevcu ne ponovi situacija iz Niša, kada je na početku pandemije korona pokosila veliki broj korisnika u tamošnjem Domu za stare.
Ističu da u Centru nemaju dijagnostičke uslove za otkrivanje promena na plućima pacijenata, kao i da raspolažu sa samo dva mobilna koncentratora za kiseonik.

„Prinuđeni smo da obolelim korisnicima redovno merimo saturaciju, pa kiseonik uključujemo onima koji imaju najmanji nivo. Strašno je kada morate da birate kome ćete da pomognete. Korisnici su vezani za nas, posmatraju nas kao svoju decu i unuke, očekuju pomoć, a mi smo svesni da ne možemo da pomognemo svima“, jada se naš sagovornk. Zaposleni u Gerontološkom za naš portal navode da kovid pozitivne pacijente, kao i korisnike sa simptomima virusa leče, lekar internista, specijalista opšte prakse i fizijatar, dodajući da u Domu nemaju osnovna dijagnostička sredstva za „kovid uslove“, te da pacijente, kako ističu, u najvećoj meri leče „njihovom osnovnom terapijom, infuzionim rastvorom i kiseonikom u ograničenim količinama“.

Osim korisnika, u Centru su koronavirusom zaraženi i zaposleni, a prema saznanjima do kojih je došao naš portal, trenutno je oko 40 zaposlenih na bolovanju, zbog potvrđenog virusa, kontakta sa zaraženom osobom ili drugih oboljenja.

Foto: gerontoloski-kg.rs

U Gerontološkom centru smešteno je blizi 300 korisnika o kojima brine oko 140 zaposlenih.

Na zvaničnoj stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navedeno je da je zaključno sa 01.12.2020. u ustanovama socijalnе zaštitе i domovima za smеštaj odraslih i starih, potvrđеno prisustvo virusa kod 1.423 korisnika i 617 zaposlеnih, a na spisku ustanova je i kragujevački Gerontološki centar .

Nova.rs je za sva saznanja o epidemiološkoj situaciji u kragujevačkom Gerontološkom centru, relaciji između te ustanove i Kliničkog centra, kao i o navodnoj zabrani prijema pacijenata, pisanim putem zatražila komentar od direktora obe ustanove. Odgovor je stigao od Kliničkog centra.

U njemu se navodi da ova ustanova zbrinjava srednje teške i teške pacijente iz Kragujevca, Šumadije i regiona koji gravitira ka Kragujevcu. Što se tiče ustanova socijalne zaštite, KC je primao i lečio njihove korisnike, nakon čega ih. je, navodi se, vraćao u te ustanove. U odgovoru se navodi da su u ustanovama formirane i kovid bolnice koje zbrinjavaju lakše pacijente.

Kada se pojavila korona u Gerontološkom?
Od početka pandemije, kragujevački Gerontološki centar bio je jedan od svetlih primera među ustanovama socijalne zaštite, a strogim poštovanjem protivepidemijskih mera i zabrane poseta, ovaj Dom za stare odolevao je virusu sve do polovine oktobra. Tada je Covid 19 prvi put potvrđen u ustanovi, a pozitivnih je bilo i među korisnicima i među zaposlenima.
Kako bi sprečio širenje zaraze, gradski Štab za vanredne situacije, preduzeo je odgovarajuće protivepidemijske mere, koje su između ostalog podrazumevale i lečenje korisnika sa lakšom kliničkom slikom u samoj ustanovi.
Prema informacijama koje su tada saopštili zvaničnici, u jednom krilu Gerontološkog centra, napravljeno je izolaciono kovid odeljenje u kome su se lečili korisnici. Klinički centar je poslao svoje osoblje koje je u prvim danima pomagalo zaposlenima da uspostave kovid protokole i obeleže crvene i zelene zone, kao i neophodnu zaštitnu opremu.
Žarište je tada ugašeno, a prema izjavama nadležnih, korisnici su se oporavili od virusa, a epidemiološka situacija u Gerontološkom centru, zvanično je proglašena stabilnom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar