Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

U domu za stare “Mass green house” u Petrovaradinu izbilo je novi žarište koronavirusa. Registrovano je 28 novozaraženih u domu, a očekuje se da će ovaj broj u narednim danima i porasti.

Virus je registrovan i među zaposlenima u predstavništvu NIS u Novom Sadu, a nezvanično se govori da je među njima registrovano već oko 70 novih slučajeva.

„Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Vojvodine detektovali su pojavu virusa u privatnom domu “Mass green house”. Pre 24 časa otkriven je prvi slučaj među korisnicima ovog doma, a nakon analize 49 što zaposlenih, što korisnika, mi smo otkrili prisustvo virusa kod još 22 štićenika i šest zaposlenih”, potvrdio je pokrajinski premijer Igor Mirović.

Prema njegovim rečima, petoro novozaraženih ima simptome i smešteni su u Infektivnu kliniku KCV, dok se ostali, bez simptoma, nalaze pod nadzorom lekara.

Dom je izolovan, svi zaposleni i štićenici se nalaze u karantinu, a ispred njega su i pripadnici policije. Mirović veruje da je u pitanju izolovan slučaj i da ne postoji rizik da će se viris iz staračkog doma proširiti dalje.

“Dom je veoma dobro vođen, vlasnici su uložili ogromno znanje, novac i trud. Od kako sam ja predsednik pokrajinske Vlade nismo imali nijednu primedbu na njihov rad. Očekujem da je ovo izolovan slučaj i da ćemo veoma brzo rešiti sve problem kada je o ovom domu reč”, rekao je Mirović.

On je istakao da se “Mass green house” tokom epidemije pridržavao svih propisanih mera, da su se poštovale zabrane poseta, kao i da su i ovaj dom čuvali pripadnici Vojske Srbije, tako da se pretpostavlja da je virus ušao spolja.

“Pretpostavka je da je doneo virus neko od zaposlenih, ali to je samo pretpostavka, sve tek istražujemo. Svi kontakti se istražuju i u domu i u svim drugm slučajevima. Ne treba da pravimo paniku, niti da stvaramo osećaj da nismo uspeli”, rekaoje Mirović.

Pored staračkog doma, u Novom Sadu danas se moglo čuti i da se virus pojavio među zaposlenima u predstavništvu NIS. Kako se nezvanično saznaje, tamo je broj novozaraženih dostigao 70, zbog čega se spekuliše i o zatvaranju celog predstavništva. Međutim, pokrajinske vlasti nemaju zvanične podatke o tome.

„Nemam te podatke. Mogući su još uvek pojedinačni slučajevi. U Vojvodini dnevno imamo do četiri nova slučaja. Nisam razgovarao sa upravom NIS-a i ne planiramo bilo šta da zatvaramo, ali planiramo da nastavimo sa značajnim obimom testiranja i istražimo svaki kontakt”, rekao je Mirović.

Dom “Mass green house” ima tri objekta u Petrovaradinu, a svi novozaraženi su registrovani u objektu u Preradovićevoj 7, dok u drugom, koji se nalazi nedaleko u Ulici Čajkovskog 11b nema pozitivnih.

U Kliničkom centru Vojvodine se od jutros nalazi ukupno 34 obolelih od virusa korona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar