Foto:Shutterstock

Vlada Kosova je na današnjoj elektronskoj sednici usvojila nove anti kovid mere, medju kojima je najveća novina da se početak školske godine na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu odlaže do 26. septembra.

I do sada je početak nove školske godine, predvidjen za 1 septembar, bio odložen zbog velikog broja slučajeva infekcije korona virusom.

Ostaje na snazi mere da je dozvoljeno okupljanje do 20 ljudi na udaljenosti od 1,5 metra kao i da javne institucije rade samo sa neophodnim osobljem.

Za ulazak u javne institucije potrebno je imati potvrda o vakcinaciji, najmanje jednom dozom vakcine, PCR test ne stariji od 72 sata i serološki test.

Od 13. septembra, na graničnim prelazima, stariji od 16 godina dužni su da predoče potvrdu o vakcinaciji protiv kovida -19 ili odgovarajuće testove.

Mere u oblasti gastronomije ostaju i dalje na snazi, zabrana kretanja od 22 do 5 sati takodje ostaje na snazi, dok je nošenje maske obavezno u svim slučajevima sem u vozilima kada je u njoj jedna osoba ili su u njoj članovi uže porodice, kada se jede ili pije i kada se izlazi u pojedinačnu šetnju.

Ranije donete mere ostaju na snazi, a nakon procene stanja očekuje se da će se nove mere razmotriti pre 26. septembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar