Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZK) je u pismu koje je uputilo predsednici Kosova Vjosi Osmani Sadriu preporučio je da se zbog činjenice da održavanje izbora predstavlja rizik od širenja i povećanja infekcije COVID-19, a samim tim i povećan rizik od smrtnih slučajeva odlože lokalni izbori zakazani za 17. oktobar.

„Na osnovu analize trenutne epidemiološke situacije slučajeva obolelih od COVID-19, na osnovu izveštaja o hospitalizovanim slučajevima i smrtnim slučajevima iz Bolničko univerziteteske službe Kosova i regionalnih bolnica, mišljenje je Radnog tima NIJZK-a da provođenje izbornog procesa, koji uključuje javna okupljanja predstavlja rizik za širenje i povećanje infekcije COVID-19, a time i povećan rizik od smrtnih slučajeva, te s toga, budući da izborni proces može imati povećan uticaj na širenje i povećanje slučajeva COVID-19“, kaže se u pismu direktora NIJZ Kosova.

On s toga predlaže odlaganje izbornog procesa, zabranu javnih aktivnosti, okupljanja građana i javna okupljanja svih vrsta i prirode bez izuzetka, do sledeće epidemiološke procene.

Predsednica je juče uputila poziv političkim strankama da u ponedeljak razgovaraju o zahtevima nekoliko stranaka za smanjenje izbornih aktivnosti na najviše deset dana, dok današnja preporuka NIJZK predlaže odlaganje izbora.

Do sada su samo iz Demokratske partije Kosova potvrdili učešće na sastanku.

BONUS VIDEO: Nebojša Romčević na ekološkom ustanku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar