Foto: Shutterstock

Broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite permanentno raste. Prošle nedelje (25. jula) je bilo ukupno 198 zaraženih (114 korisnika i 84 zaposlena), a prema najnovijim podacima, ta cifra je stigla do 352. Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je da je zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 269 korisnika i 83 zaposlena. Nadležni se povodom ovog problema oglašavaju jedino ciframa, ali ne i ponuđenim načinima za rešavanje problema.

O konstantnom rastu broja zaraženih u ustanovama socijalne zaštite svedoči i podatak da je 11. jula bilo zaraženo sedam korisnika i 32 zaposlena.

Ministarstvo navodi da ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 653, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 261. O tome kako zaustaviti širenje zaraze u najugroženijoj kategoriji stanovništva, gde je i smrtnost najveća, ni reč.

Foto:EPA-EFE/HANNAH MCKAY

Dom za smeštaj odraslih i starijih “Doživeti stotu“, Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih „Stara pruga“, Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih „Radost“ u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih. Nadležno ministarstvo donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih „‘Nada“, u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Poduži spisak ustanova

Prisustvo koronavirusa je potvrđeno u Gerontološkim centrima na Voždovcu, na Bežanijskoj kosi, Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Nišu, Novom Sadu, i to u radnim jedinicama Liman i Futog.

Takođe i u Ustanovi za odrasle i starije Leskovac, Domu za smeštaj starih lica Smederevo, Domskom odeljenju pri Centru za socijalni rad Brus, Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Domu za smeštaj starih lica Surdulica, Domu za stare i penzionere u Kuli, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Centru za socijalni rad u Vranju, Centru za socijalni rad u Novom Pazaru, Centru za socijalni rad u Leskovcu, Centru za socijalni rad za opštine Žabalj i Titel, Centru za socijalni rad Sečanj, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu.

Virus je prisutan i u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Ćupriji, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Beogradu, Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Lazarevac, Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Čukarica, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Trem“, Donji Dušnik, opština Gadžin Han, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Dom Topalović“, Kladovo, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Adam plus“, Kovačica.

Potvrđeno je prisustvo virusa i u Domu za smeštaj odraslih i starijih „Dom Zlatno srce“, Umka, Beograd, Ustanovi za smeštaj i negu starih lica „Nacionalni dom“, Vladimirovac, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Bonaca“, Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Rea Martia“, Zemun polje, Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih „Mojsilović plus“, Beograd, Domu za stara lica „Konak“, Sremska Kamenica, Ustanovi za decu i mlade „Šabac“ u Šapcu, Domu za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce u jabuci“, Jabuka, Pančevo, Ustanovi za odrasle i starije „Gvozden Jovančićević“ Veliki Popovac, Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. Beograd.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare