Nesnosan smrad i đubre - prizor je koji je kroz širom otvorena vrata stana u Majskoj ulici u Kumodražu zatekla naša ekipa. Od prošle nedelje traje borba koju su komšije vodile kako bi pomogle nepokretnoj ženi koja je zapomagala iz stana. Ona je ostala sama nakon što je otac, koji je njen staratelj, zbog korone odveden na bolničko lečenje. Nekoliko minuta pre dolaska naše ekipe, Hitna pomoć je konačno odvezla ženu, za koju se takođe sumnja da je zaražena koronom. Problemi i život u ovakvom stanu dvočlane porodice, po svedočenju komšija, traju već decenijama, a nijedna služba nije na vreme odreagovala na brojne pozive i molbe da se stvar reši.

Komšije sa kojima smo porazgovarali objašnjavaju da problem traje već decenijama i da je korona samo dovela do kulminacije. Kako kažu, otac koji ima 85 godina, nije dozvoljavao nikome iz komšiluka da im na bilo koji način pomogne. Komšije nisu mogle da nam potvrde koliko tačno njegova nepokretna ćerka ima godina, kažu, između 50 i 60. Objašnjavaju i da gotovo niko nikada nije ni mogao da je vidi, pošto je sve vreme provodila u stanu.

zapušten stan nepokretne žene
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Višnja Bošković je komšinica koja je u petak ušla u stan u koji nije lako ući i pomogla ovoj ženi. Iz stana se, tvrdi ona, čulo zapomaganje. Policija je rekla da je već upoznata sa slučajem i „da se nešto radi po tom pitanju“. To nešto je trajalo danima.

zapušten stan nepokretne žene
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja sam čula nju kako doziva iz stana. Od komšija sam saznala da je njen otac pozitivan na kovid, da je odveden u bolnicu i da su oni već obavestili policiju i pokušavali da obaveste socijalnu službu, ali nisu uspeli. Onda sam ja ušla, dala sam joj vode. Rekla sam joj da ne brine, da će neko da dođe. To je bilo u petak popodne, ja sam otišla na put posle toga i kada sam se u nedelju uveče vratila, prva stvar koju sam čula kada sam izašla iz kola je bilo njeno zapomaganje. Što znači da još uvek niko nije došao. Srela sam komšije ispred, oni su rekli da su opet zvali policiju. Posle 15-20 minuta policija je došla, zvali su Hitnu pomoć, oni su došli, odveli je i u ponedeljak su je vratili nazad, znajući da nema ko da vodi računa o njoj“, zbunjena je naša sagovornica svime što se događalo.

zapušten stan nepokretne žene
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona kaže da pretpostavlja da je reč o institucionalnom vakuumu u kojem se našla ova žena, kojoj je pomoć bila preko potrebna.

„Kontaktirala sam i nevladinu organizaciju ‘Iz kruga’ koja se bavi ovakvim slučajevima. Rekli su mi da će kontaktirati Centar za socojalni rad, to su i uradili. Iz socijlane službe im je rečeno da oni znaju šta se dešava, da su upoznati sa slučajem i da im treba neka vrsta dozvole od Ministarstva za socijalna pitanja da bi oni nju smestili u neku od socijalnih ustanova“, objašnajva sagovornica Nova.rs.

zapušten stan nepokretne žene
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Konačno, Hitna pomoć se ponovo pojavila, danas u popodnevnim satima, i nadamo se odvezla ženu na mesto gde će joj biti pružena trajna pomoć.

O ovoj porodici komšiluk ne zna mnogo. Ono što je fakat i što se na prvi pogled da utvrditi, jeste da žive u nehumanim uslovima.

„Znam da su pod zaštitom Centra za socijalni rad Voždovac. Njen otac je već jako star, pretpostavljam da mu je jako teško da vodi računa o njoj. Možda su vezani i nisu hteli da se razdvajaju, iako im je teško zajedno“, pokušava da razume naša sagovornica.

Nažalost, ova priča nije usamljen slučaj. To je samo jedna u nizu, koja pokazuje sve slabosti sistema socijalne i zdravstvene zaštite u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare