Gerontološki centar u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Isplata "džeparca" korisnicima Gerontološkog centra u Nišu kasni tri nedelje, zbog čega su mnogi ostali bez para za lekove, sapun i druge potrepštine. Nadležni obećavaju da će u petak početi isplata tih sredstava namenjenih za lične potrebe korisnika.

Ovu informaciju saopštilo je rukovodstvo Gerontološkog centra i to nakon potvrde Ministarstva za rad da je novac prebačen na račun te ustanove.
Korisnicima se krajem svakog meseca u gotovom isplaćuje 3.639 dinara ukoliko nisu ostvarili pravo na penziju i 5.718 dinara, ukoliko imaju svoje penzije.

U pitanju je iznos od ukupno oko 850.000 dinara, koji je namenjen za isplatu džeparca za 192 korisnika tog doma.

Zbog tronedeljnog kašnjenja, reagovali su stanari Gerontološkog centra i apelovali putem medija da im se novac što pre uplati, jer im ponestaju i lekovi i sredstva za higijenu.

„Ljudi su baš nervozni jer nemaju drugi novac. Ne dobijaju se svi lekovi na recept, mnogi treba i da se kupe, a odakle ljudima novac, ako ne dobiju to što im sleduje. Govori se među korisnicima da je Ministarstvo za rad uplatilo novac na račun Gerontološkog centra, ali da su nezakonito negde preusmerene“, izjavio je jedan od korisnika koji je želeo da ostane anoniman „da se ne bi zamerio“ zaposlenima u staračkom comu.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekli su da je do kašnjenja u isplati džeparca korisnicima Gerontološkom domu došlo usled rebalansa budžeta i donošenja novog Zakona o budžetu.

„U momentu podnošenja zahteva za prenos sredstava Gerontološkom centru, za to nije bilo tehničkih mogućnosti. Kako su se stekli tehnički uslovi za isplatu, sredstva su data na raspolaganje centru u Nišu“, naveli su u pomenutom ministarstvu.

Datum isplate džeparca, dodali su, sada zavisi od Gerontološkog centra.

BONUS VIDEO: Ministar finansija uverava – PIO Fond ima novca. Da li je to uteha za buduće penzionere? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar