Kopaonik Foto: Nova.rs

Nestašica vode i dalje je aktuelna na Kopaoniku, najvećem zimskom centru u Srbiji, a problem je "lokalizovan" cisternom koja je, kako javlja reporter Nova.rs, postavljena kod JAT-a. Zastareli vodovodni sistem više ne može da izdrži prekomernu gradnju na Kopaoniku. Proizvod toga je isključenje i nestašica vode. Potpuna stabilizacija se očekuje tek kada temperatura bude neprestano u minusu.

U novogodišnjim praznicima i jeku zimske sezone na Kopaoniku, ostati bez vode, više je nego poražavajuće za mnoge goste. Cisterna sa pijaćom vodom se nalazi na Kopaoniku, između Konaka i JAT apartmana, do 20 sati.
„Došli smo zadnje nedelje decembra. Supruga, troje dece i ja. Plus neki naši prijatelji. Planirali smo da ostanemo i nekoliko dana Nove godine. Ali, 1. januara smo prekinuli zimovanje, jer je voda potpuno nestala. Do tada se dešavalo da je nije bilo po dva sata u toku dana. Ali, nismo mogli da izdržimo kada smo ostali bez vode“, priča Ivan iz Kraljeva. Kako ističu nadležni, zbog naglog otapanja snega, voda koja se zahvata sa Kaznovskog i Draganskog potoka izuzetno je teška za preradu.
Iz JKP „Raška“ kažu da se čini sve da se preradi i ispumpa što više čiste vode u sistem. Kako bi se voda obezbedila za najviše zone, na par sati je isključen dotok najnižim delovima Kopaonika.
„Moje mišljenje da je taj sistem na Kopaoniku mnogo loš i da ne može da izdrži kapacitete, koji se svake godine šire. Nepouzdan i zastareo“, kaže jedan od sezonskih radnika na Kopaoniku.
Na vrhu Kopaonika, u Brzeću i vikend-naselju, prema nekim procenama, trenutno je između 25.000 i 30.000 gostiju. Podsećamo, na Kopaoniku danima nema vode. Prema navodima građana koji su sev javili našem portalu, očekuje se da će problem potrajati do posle Božića, jer su zbog temperature u plusu ‘zamućeni’ bunari iz kojih JKP Raška crpi vodu.

Pored visokih temperatura za ovo doba godine, problem je, kako kažu, i prekomerna gradnja objekata kojom je ovaj turistički biser Srbije uništen, a zbog kojih infrastruktura ne može da izdrži. Na Kopaoniku su popunjeni svi kapaciteti i na toj planini, prema podacima Turističke organizacije Srbije, trenutno boravi oko 23.000 turista, među kojima ima dosta porodica sa malom decom.

„Ljudi su besni. Zamislite da ste došli negde sa malom decom i nemate uslova za osnovnu higijenu“, komentarisali su ljutiti gosti.

BONUS VIDEO: Počela sezona – a nema vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare