Kon: Bez novog vanrednog stanja, mere možda ponovo obavezne

Društvo 13. jun. 202010:56 > 11:1010 komentara
Podeli:
Foto: Video/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da merama prevencije protiv koronavirusa i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka. Međutim, kako je naveo, ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja.

„Najveći kritičari vanrednog stanja zbog covid 19 i policijskog časa sada su potpuno šokirani skidanjem istog. Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o „nerazumnim“ restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi“ napisao je Kon na svom Fejsbuk profilu.

On je spomenuo i antivakcinalni pokret, kritičare vanrednog stanja i postupanje po sili zakona.

„U Srbiji epidemija COVID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta. Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je UVEK temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena“ napisao je poznati epidemiolog i jedan od najisturenijih članova Kriznog štaba.

„Da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz nepoštovanja ovih obaveza? Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to uvek rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na covid19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima. Srbija ima svoju preventivnu medicinu“ poručio je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar