Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Predrag Kon, jedno od najpominjanijih i najprisutnijih imena u toku korona krize, danas slavi 65 rođendan. Epidemiolog i član Kriznog štaba koji je krojio i još uvek određuje našu sudbinu imao je burna tri meseca iza sebe, a upamćen će ostati, između ostalog, i po svojoj aktivnosti na društvenim mrežama, najavama ostavke i raspravama na Fejsbuk profilu.

Da je u toku vanredno stanje i odluka prema kojoj zbog koronavirusa stariji od 65 godina ne smeju da napuštaju domove, Kon bi sada zvanično upao u tu kategoriju. Ipak, svoj 65 rođendan od dočekuje uz punu slobodu kretanja i bez policijskog časa.

Na fejsbuk profilu stižu mu brojne čestitke, a na današnji dan on se nije bavio rođendanom i jubilejom, već je napisao post koji je posvećen upravo njegovoj profesiji.

„Preventivna medicina je daleko više i šire od rada sa pacijentima, što je nivo obaveznog rada svakog lekara. U društvu direktno je odgovorna da se bori za zdravu radnu, bolničku i životnu sredinu, ispravno vodosnabdevanje i ishranu, dispoziciju otpadnih materija, organizaciju zdravstvene službe, da vodi zdravstvenu statistiku, da brine o kadrovima, da osavremenjuje i podstiče izveštavanja i analitiku, da neprekidno vrši nadzor nad zaraznim, ali i nezaraznim bolestima, da ih sprečava i suzbija imunizacijom i svim drugim merama koje se primenjuju na svim nivoima društva od mesne zajednice do republike i u svim politikama. Zavodi i instituti za javno zdravlje su kreatori zdravstvene politike. Kod nas je sve postavljeno naopako. Suština svakog razvoja i nadogradnje čvrstog zdravstvenog sistema je u preventivnoj medicini“, poručio je slavljenik na Fejsbuku.

Kon je često važne odgovore i odluke tokom vanrednog stanja saopštavao putem Fejsbuka. Upamćene će ostati njegove „privremene odjave“ i najave odlazaka sa Fejsbuka.

Činilo se da Kon ne može dobro da podnese kritiku, pa je najavljivao i odlazak sa funkcije, ipak, sve je bilo izglađeno nakon razgovora sa predsednikom Srbije, pa je Kon rešio da ostane deo Kriznog štaba.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Česti su bili osvrti i na njegovu političku opredeljenost i komentari koji su ukazivali na njegovu podršku vlasti. I od toga je, čini se, morao da se brani i objašnjava. Tada je konstatovao da SNS nikada nije bio njegova opcija. Zapaženo je prošla i njegova konstatcija da je on po profesiji uvek uz vlast. 

Burno je na društvenim mrežama bilo i kada je Kon morao da objašnjava da nije prekršio mere socijalne distance, pošto je sa suprugom sedeo u jednom kafiću. 

Bez pažnje i odjeka u javnosti nije prošao ni njegov odgovor Novaku Đokoviću povodom vakcinacije. Tada je Kon teniskog asa upozorio na to da njegovi stavovi bude antivaksere. 

Ipak, tokom vanrednog stanje i pandemije, upamćen je ostao i jedan snimak iz nekih prošlih vremena koji nam je otkrio drugu stranu Kona, onu stranu koja ga tera da zapeva. Društvenim mrežama kružio je snimak na “Jutjubu”, na kom doktor Kon svira gitaru i peva jevrejske pesme.

Biografija, put i napredak

Rođen je 1955. u Beogradu, a sa samo nekoliko meseci, zbog očeve službe, odlazi u Njujork gde je živeo do sedme godine. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radio je 15 godina, a bio je i ratni epidemiolog.

Kako se navodi u biografiji, 1991. i 1992. bio je referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu na području Krajine i zapadnog Srema i načelnik odeljenja za medicinsku informatiku u 1. Armiji do 1995.

Načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 2001. do 2014. Od 2014. savetnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bio je koordinator projekta “Jačanje nadzora nad zaraznim bolestima u Srbiji” Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, od 2005. do 2008. godine.

U dva mandata, od 2002. do 2010. godine, bio je član Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

U vreme epidemije SARS-a (2003), postavljen za šefa tima epidemiologa u sklopu iste radne grupe.

Učestvovao je u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. godine i izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima 2006. i 2017. godine.

Bio je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa od 2005. do 2010. godine i rukovodio preventivnim aktivnostima u toku pandemije gripa 2009. godine.

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva.

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Vanredno je unapređen u čin sanitetskog potpukovnika 10. aprila 2020. godine, zbog „uloženih napora i doprinosa borbi Srbije i njenih građana protiv virusa Covid-19“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare