Kon: Korona se može zaustaviti samo ako se uskrate kontakti

Društvo 12. nov. 202022:44 > 22:50
Podeli:
Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se koronavirus mora zaustaviti i da je to moguće samo ako se uskrate kontakti, a to podrazumeva određene mere koje bi trebalo sprovoditi.

Kon je za RTS rekao da mere, ako se shvataju oštro, onda bi trebalo da budu oročene i da se jasno kaže da će trajati dve nedelje, pa da se vidi kakvi su rezultati.

Naveo je da danas nisu donete mere, da je predsednica Vlade dobro čula šta se predlaže i da je rekla da će razmisliti.

„Sad smo na nekom odlučivanju, premišljanju“, rekao je Kon i dodao da se traži balans i ono što je najpovoljnije.

Podsetivši da je danas usvojen zakon koji omogućava kontrole, Kon je naveo da je sve to značajno, ali i upozorio da vreme ide i da nam stoji nad vratom.

Poručuje da bi trebalo sprečiti kontakte, a da su oni najznačajniji na mestima zabave, noćnog života i klubova, ili gde se sedi dugo bez maski.

„Mere kakve god da su, one su neophodne, a to je da se zabrani prenos virusa, a zna se gde je prenos virusa i to morate da zatvorite“, naveo je Kon.

On je ukazao da nismo iskoristili septembar onako kako smo mogli i naveo da su brojevi u Francuskoj, Belgiji i Holandiji počeli da padaju, ali da su tamo prilično rigorozne mere, i da sigurno i to ima uticaja.

Kon je objasnio da smo sada u šestoj nedelji ovog talasa i da bi tu trebalo polako da se gubi snaga i potencijal virusa, ali ističe da su to spekulacije i da ulazimo u zimsku sezonu i zbog toga moramo da budemo oprezni.

Komentari

Vaš komentar