Na komemoraciji novinaru i bivšem predsedniku NUNS-a Slaviši Lekiću u Dorćol Placu govore novinari Ivan Mrđen, Tamara Skrozza i Nenad Zorić, nakon čega će pročitan i tekst pisca Srđana Valjarevića.

Okupljenima se prvo obratio Nenad Zorić koji je naveo da „nije uvek imao prosedu bradu, ali je uvek imao poverenje Slaviše Lekića„.

„Što mi je uvek značilo. On je bio neko ko je uvek bi tu“, rekao je Zorić.

Slaviša Lekić je bio opozicija svakoj vlasti, ističe Zorić.

„To je dobro za novinara, tapšu te svi po ramenu, ali nije dobro za čoveka. Šta god govorili Slaviša nije bio ničiji, bio je svoj“, rekao je Zorić.

Novinarka Tamara Skrozza istakla je da je Lekić bio „oštar do bola i previše hrabar“. Ona je rekla da je Lekić bio uglavnom neshvaćen i da je svoju strast platio zdravljem i na kraju samim životom.

Lekić je živeo i disao novinarstvo, ocenila je Skrozza i dodala da on nije zaboravio da bude čovek.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ostalo nas je još koji slično Slaviši imamo talenta, volje i snage da se provlačimo kroz mulj u koji smo prinuđeni da radimo. Retki su, ako ih još ima, oni koji kao on seku rečima i psuju bez psovke,
čiji tekstovi imaju zvuk, miris i ukus. Koji jednom rečenicom uzburkaju čaršiju“, rekla je Skrozza.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodala je da će se Lekićevo odsustvo dugo osećati.

„Sigurna sam da nema nikog osim njega ko bi izašao iz Saveta za štampu principijelno, smatrajući sebe nedostojnim tog tela samo zato što je napravio jednu grešku u jednom dokumentarcu“, rekla je Skrozza.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Novinar Ivan Mrđen istakao je da je Lekić imao strasti ne samo za jednog čoveka, već za više njih.

„Nekad se za čoveka pitamo da li je neki čovek imao neku strast. Mi smo se ovde okupili i evo već danima tugujemo za čovekom koji je prema ovom poslu imao strasti ne samo za jednog nego za više njih“, rekao je Mrđen i dodao:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Voleo je sport i nije slučajno što je i počeo da radi u sportskoj redakciji. Mislim da niko u ovoj zemlji nije toliko dobro osetio i predosetio fenomen navijača. Osetio je da navijači tokom devete decenije postaju značajna politička, kriminalna i svaka druga snaga.“

Mrđen je naveo da je teško istaći sve aspekete Lekićevog rada.

Komemoracija Slaviši Lekiću Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Komemoracija je završena minutom ćutanja.

Slaviša Lekić je od 2016 do 2018. godine bio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Imao je višegodišnju uspešnu karijeru, radeći u različitim medijima i u različitim formatima.

Komemoracija Slaviši Lekiću Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bio je osnivač mesečnika Status, urednik nedeljnika Reporter, radio je za Borbu i Našu borbu, nedeljnik NIN. Kolumne je pisao i za Nedjeljnu Dalmaciju, Mladinu i Naše dane.

Komemoracija Slaviši Lekiću Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednji veliki Lekićev projekat bio je serijal „Junaci doba zlong“ emitovan na TV N1, posvećen ljudima koji danas upravljaju Srbijom i koji imaju uticaj na javno mnjenje u zemlji. Bio je autor i dokumentarnog serijala „Vladalac“, koji se bavio likom i delom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „Vladalac“ je izazvao burnu reakciju režima. Pored „Vladaoca“ bio je autor ili koautor velikog broja dokumentarnih filmova, kao što su „Medijski vrisak“, „Silom na sedmu“, „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“…

Komemoracija Slaviši Lekiću Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slaviša Lekić preminuo je u 62. godini posle duge i teške bolesti.

***

Bonus video – „Vladalac“ – kako je Slaviša Lekić video Aleksandra Vučića


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar