Profesor fizičkog vaspitanja Zoran Krstić radi u beogradskoj Školi za dizajn na Dedinju punih 23 godine, a pre dva dana je po prvi put na svom poslu doživeo neprijatnu situaciju i to od roditelja jedne učenice, koji mu je pretio i vređao ga jer je njegovoj ćerki zaključio četvorku. Profesor za Nova.rs ističe da prosvetni radnici doživljavaju svakodnevne pritiske, kako od strane učenika tako i od strane roditelja, te da je situacija izmakla kontroli nakon tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Zato je odlučio da progovori o ovoj nemiloj sceni koja mu se dogodila i zbog koje strepi da ode na posao.

Profesor Zoran nedavno je doživeo, do sada nezapamćeni incident, kada mu je roditelj jedne učenice pretio, vređao ga i okarakterisao ga kao podmitljivog, nakon što mu je otvoreno ponudio novac da njegovoj ćerki da peticu iz fizičkog vaspitanja.

„Roditelj je malo neuravnoteženo postupio, u izlivu gneva i strasti, pritom nije birao reči, nego je pokušao da mi, da tako nazovem, na džiberski način, stavi nešto što nema veze ni sa prosvetnim radom, ni sa mojim kvalifikacijama. Mnogo me je uvredio, a sve zbog ocene koju ima njegova ćerka. On pravi poređenje sa drugom decom, pa pita: Kako ova može, kako ona može, a moja ćerka ne? Pa znate, vi ste korumpirani, koliko treba da vam platim, koja je vaša cena? Zamislite, molim Vas, taj nivo bezborazluka“, prepričava profesor nemili događaj.

Pročitajte još:

Kako dalje objašnjava, roditelj se nije tu zaustavio, nego je nastavio dalje da ga vređa.

„Onda je išao do te mere: Aha, možda se vama sviđaju devojčice, aludirajući na to da ja možda neke devojčice drugačije gledam, pa zbog toga imaju drugačiju ocenu, što ustvari nema veze sa vezom. Onda sam iz razgovora sa razrednim starešinom saznao da je roditelj navodno rekao kako ja njenu ćerku teram da dolazi u školu depilirana. To je bio vrhunac svega što nijedan prosvetni radnik nema nikakvo pravo, bar u tom smislu da komentariše. A naročito kada imate mogućnost da dođete ili u trenerci ili u helankama ili u šortsu, možete da birate. Možete da imate dlakave noge, ne interesuje me to. Ali on je toliko nisko išao, da je pokušao sve da mi natovari i naravno, razredni starešina, pošto je ona imala zadnju reč, nije mu dozvolila i nije insistirala da se ocena popravi sa četvorke na peticu“.

Foto:Shutterstock/Privatna arhiva

Naš sagovornik koji dugo radi u prosveti ističe da je za sve prosvetne radnike najteži trenutak završetak školske godine, što zbog neodgovornih đaka koji ne žele da poprave ocenu, iako im profesori daju šansu, što zbog nezainteresovanih roditelja da svoju decu posavetuju da iskoriste priliku koja im se daje.

„Do juče smo imali situaciju da detetu treba da se popravi ocena na dvojku, da bi prošla odeljenje, a dete je, iako smo sve dogovorili kod profesora da dođe na čas i da odgovara, ostala kod kuće da spava, i to zajedno sa svojom majkom. Možete li da verujete? Onda ja budim majku i ubeđujem je da razgovara sa detetom. Na kraju su se obe nakanile da odu u školu, profesorka ih je čekala, učenica je nešto znala i dobila je dvojku“.

Foto: Shutterstock

Prosvetni radnici provode puno vremena sa decom, međusobno razgovaraju o problemima, ako ih ima, a onda se, prema rečima profesora Zorana, pojave roditelji koji svojim ponašanjem učine da čitav njihov trud padne u vodu.

„Mi pokušavamo na sve načine da pronađemo rešenje. A onda se pojave roditelji koji su bahati do te mere da su skloni da sav pedagoški rad upropaste. Kako mislite da se neki pedagog ophodi prema detetu korektno, kada se ono ne ponaša korektno, kada je roditelj nekorektan?“, pita se naš sagovornik.

Nažalost, incident sa kojim se ovaj profesor susreo, nije jedini. Kako navodi za naš portal, dogodila mu se još jedna situacija sa učenikom koji je bio neposlušan jer nije želeo da ponese opremu za fizičko.

„Pošto mu je otac Italijan koji živi na Vračaru i situiran je, mali daje sebi za pravo da određuje kako može da dođe na čas fizičkog i da on određuje pravila kako može da radi i da li može da radi u farmerkama ili bez opreme, što je naravno rezultiralo time da sam pripretio da ću da napustim čas i da će svi koji su uredno došli na čas, snositi posledice i neće moći da odrade ono zbog čega su došli“.

Foto: Shutterstock

Tako je pomenuti dečak došao na čas fizičkog vaspitanja „skockan“ od glave do pete – bez opreme za fizičko.

„Radio je po štoperici,odradio je za peticu  i ja sam morao da mu dam pet jer je to pedagoška varijanta, uradio je šta treba, a to što je nedisciplinovan i bezobrazan, to je disciplinska priča. Prosvetari izuzetno teške pritiske doživljavaju, tu su roditelji koji ne biraju reči, prete policijom, kao i ovaj otac po kom sam ja korumpiran. Dakle, bez ikakvih dokaza mi govori takve stvari. U takvim situacijama morate da budete kao stena i da se oduprete jer je ovo stravičan psihički teror, ako ne možete to da podnesete, vi ste propali“, smatra profesor Zoran.

Roditelj koji je verbalno napao profesora Zorana zbog manje ocene, isprva se nije žalio direktorki škole. Ipak, ona je saznala za ovaj neprijatan događaj.

Profesor Zoran dodaje da se dešava da roditelj ponekad prenagli, pa da se posle izvinjava. Ali ovde izvinjenja nije bilo.

Škola – đaci

„Jednostavno, dete ne možete da izbacite iz škole, samim tim sve se srozava jer nemate pedagošku meru. Dete je dalo sebi kvalifikaciju da ono određuje da li je profesorka pedagog ili nije. ‘To nije pedagoški da ona meni tako, ovako…’ Pa kako hoćeš veću ocenu, kada uopšte nisi bila na času? Imam njene rubrike, sve u crveno, ona jednu polovinu nije bila u školi i vi tom detetu omogućite dalji prolaz. Ona će sutra ravnopravno da stane sa nekim da se upiše na fkaultet, da bude uspešan građanin. Ona se provukla. A šta ćemo sa ovim odlikašima koji grizu i rade? Ispada da su svi isti, ali nisu“.

Najviše kritikuje trenutni sistem rada u prosveti koji je, kako smatra, učenicima dao mnogo slobode.

„Ovaj sistem je učenicima dao onlajn da mogu i preko telefona i mejlom i na svakojake načine da vas uzurpiraju i danju i noću. Ja sam non stop na telefonu sređujući ocene, izlazeći u susret, ja sam isto razredni starešina, dogovaram se sa predmetnim profesorima, teram decu da uče, a moja učenica spava. Ljudi, promenite Zakon.

Povodom neprijatnog iskustva profesora Zorana, kontaktirali smo školu, odnosno direktorku Vesnu Prcović, ali nam se do objavljivanja ovog teksta nije javila na telefon, niti je odgovorila na naše poruke.

Pitali smo i psihologa ove škole Tamaru Dolgi, a ona nam je potvrdila navode profesora Zorana.

„Roditelj se obratio direktoru škole, svi smo upoznati sa tom situacijom jer timski radimo, tako da su tu i direktorka i psiholog i razredni starešina. Roditelju su predočene stvari, može da sazove i komisiju ako hoće. Dete se nije pojavilo u zakazanom terminu 12. juna sa drugim učenicima koji su želeli da poprave ocenu. Kolega je i mimo nastave dao termin da dete pokaže šta zna“, ističe naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Protesna šetnja prosvetnih radnika povodom nasilja nad nastavnicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar