Foto:N1

Jutros je zagađenje u Beogradu, Smederevu, Valjevu, Nišu i Novom Pazaru ušlo "u crveno".

Kako pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, u mnogim gradovima i opštinama jutros je vazduh bio u četvrtoj kategoriji, odnosno zagađen.

Na Novom Beogradu je vrednost čestica PM 10 išla i do 65 mikrograma po metru kubnom (u 10h), dok su sitnije i opasnije čestice, promera 2,5 mikrometra (PM 2,5) zabeležile vrednost oko 54 mikrograma (dozvoljena vrednost za PM2,5 čestice u Srbiji je 25μg/m3 – a Svetska zdravstvena organizacija navodi još nižu dozvoljenu vrednost od 10 mikrograma po metru kubnom).

Foto: Shutterstock

Slično, čestice PM 2,5 bile su povišene kod Mostarske petlje u Beogradu, na Starom gradu (oko 58 mikgrograma po metru kubnom), Novom Pazaru (čak 86 mikrograma u 9 ujutru) i Užicu (55).

Sa druge strane, na Vračaru (75 mikrograma u 8 ujutro), Kosjeriću (94 u 3 ujutro) i u Smederevu (76 u 11 sati), bile su iznad dozvoljenog povišene vrednosti krupnijih čestica, promera 10 mikrometra.

U ovoj kategoriji Valjevo je bilo rekorder – u devet sati jutros PM 10 čestice imale su vrednost od 123, a PM 2,5 – 77 mikrograma po kubnom metru.

Na mnogo mesta Agencija za zaštitu životne sredine nema merna mesta za PM čestice, pa se vodi da je tamo vazduh – odličnog kvaliteta.

Aleksandar Macura / Foto: Medija Centar Beograd

„Nije lako jednoznačno utvrditi šta tačno okida povećane nivoe zagađenja u ovom periodu“, kaže za Nova.rs Aleksandar Macura iz RES Fondacije .

On napominje da je počela grejna sezona pa je povećano zagađenje iz ložišta, ali da se istovremeno i stvaraju meteorološki uslovi koji omogućavaju da se u vazduhu formira veći broj čestica od drugih zagađujućih materija koje su već prisutne u vazduhu, poput sumpornih ili azotnih oksida.

Grejanje glavni krivac

„Šta koliko tačno doprinosi zagađenju ne možemo da znamo dok ne uradimo dodatne analize – bilo putem simulacija bilo putem dodatnih hemijskih analiza, a najbolje kombinacijom. U nekim gradovima je jasan i doprinos pojedinačnih postrojenja koja ne posluju u skladu sa zakonom a što se iz nekog razloga toleriše“, kaže Macura.

„Sve do sada dostupne analize ukazuju da grejanje ipak najviše doprinosi zagađenju i nema razloga da taj problem ne rešavamo dok čekamo da se pokaže da ima nekih neočekivanih faktora. Jer taj problem je i ekonomski i ekološki pa je niska efikasnost spregnuta sa zagađenjem, a često i sa siromaštvom. U ovom poslednjem slučaju poreski obveznici moraju da plate unapređenje stanja kako bi nam svima bilo bolje“, zaključuje Macura.

Šta su PM čestice i kako utiču na zdravlje

Inače suspendovane (PM) čestice su veoma sitne i oznaka PM10 i PM2.5 znači da je reč o česticama veličine 10 i 2.5 mikrometara, objasnio je ranije za Nova.rs prof. dr Ljubiša Ignjatović sa Fakulteta za fizičku hemiju.

Krupnije čestice od njih zovemo čađ, ali postoje i one sitnije od 2.5 mikrona, objašnjava Ignjatović i naglašava da što su čestice manje, to su opasnije po zdravlje.

„Sve PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća. PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 i sitnije ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije. Njihov sastav je takav da je stoprocentno štetan za organizam. PM čestice imaju svoje organske i neorganske supstance među kojima su i teški i toksični metali: arsen, živa, kadmijum, olovo, koji ulaze kao takvi u organizam“, rekao je Ignjatović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare