Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Srbiji je do danas dato ukupno 6.022.878 doza vakcina, od toga je 2.947.071 prva, dok je drugu dozu primilo 2.823.513. Treću dozu u našoj zemlji je do sada dobilo 252.294 ljudi. U našu zemlju je došlo da se vakciše i više od 156.000 stranih državljana.

Od ukupnog broja datih vakcina građani Srbije su primili 2.780.959 prvih doza, a od toga je revakcinisano drugom dozom 2.676.431 osoba.

Stranci sa boravkom u Srbiji primili su 9.607 doza vakcina, od toga je drugu primilo 8.950, dok su stranci bez boravka u našoj zemlji primili 156.505 prvih doza, a revakcinisano je njih 138.132.

Treću dozu u Srbiji do sada je dobilo 252.294 ljudi, od kojih je 384 stranaca sa boravkom u Srbiji i 514 stranaca bez boravka u našoj zemlji.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je ranije danas da je Srbija među poslednjima u Evropi po broju vakcinisanih, a bili smo, podseća, prvi.

Vakcinacija na beogradskom Sajmu
Vakcinacija na beogradskom Sajmu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„To je razlog što smo došli u ovu situaciju“, podvukao je Tiodorović.

Inače, Srbija je juče premašila broj i od 5.000 novozaraženih po danu, a još od početka avgusta korona brojke su u stalnom porastu.

Situacija sa koronom je nepovoljna, a u pojedinim delovima zemlja je vanredna, poručili su pojedini članovi Kriznog štaba.

Direktorka Insitututa za Javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović ranije je navela da se situacija sa koronavirusom neće smiriti dok se ne vakciniše bar 75 odsto populacije.

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ranije na pitanje novinara o uvođenju obavezne vakcinacije odgovorio sledeće:

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

„Svaki dan je tema koja ne može da mi bude jasna da li ćemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju i da li ćemo da uvodimo ovo ili ono. Da li je moguće da mi moramo nešto da uvedemo da bismo spasavali ljudske živote jer očigledno je da nešto moramo. Ali, da budemo krajnje praktični, shvatili smo da ne možemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju, jer je nisu ni uvele određene zemlje Evropske Unije i bio bi problem na evropskom sudu da li u Strazburu ili nekom drugom.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare