Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović upitala je danas koji je javni interes bilo koga da se prikazivanjem fotografija mučenja navodnih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, prekrše zakoni i uznemire građani Srbije.

Navodeći da je tim postupkom „povređeno ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih roditelja i prijatelja, kao i dostojanstvo publike koja je to gledala“, upitala je koji je to neprocenjivi interes bilo koga da se na tako svestan način krše pozitivni propisi.

„Takvi prizori uznemiravaju, šta god napisali kao upozorenje. Prekršeni su zakoni koji jasno propisuju na koji način određeni dokazi iz krivičnog postupka mogu da se koriste a to sigurno nije način kako je urađeno na toj konferenciji za novinare. Zato je sada ceo postupak kompromitovan“, kazala je članica REM za Radio televiziju Vojvodine (RTV).

To regulatorno telo je na jučerašnjoj sednici većinom glasova zaključilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost prikazivanjem spornih fotografija, a jedino je Judita Popović glasala protiv.

„Smatram da sam uradila sve što je trebalo da se uradi. Imam obavezu da reagujem na takve pojave i štitim javni interes a javni interes je da gradjani ne budu zlostavljani i svedoci takvih prizora“, navela je Judita Popović.

Ocenila je da je greška medija u vezi tog slučaja „što se ne primenjuju odredbe zakona koje su obavezujuće“.

„Zakon o elektronskim medijima je veoma jasan i ako poštujete njegove odredbe onda ćete dobro razmisliti da li ćete prikazivati takve snimke“, kazala je članica REM i dodala da ne vidi nijedan argument kojim se može pravdati šta su mediji uradili 6. i 7. marta prikazujući fotografije mučenja.

Poredeći prikazivanje tih fotografija sa objavljivanjem snimaka ubijanja zarobljenih Muslimana tokom rata u BiH, ona je ocenila da je u pitanju „sasvim drugi kontekst“.

„To je prikazano u funkciji budjenja Srbije, njenog suočavanja sa ratnom prošlošću. To je moralo da se uradi“, kazala je Judita Popović.

Podsetimo, predsednica Saveta REM, Olivera Zekić rekla je za Nova.rs, da je na sednici Regulatornog tela za elektronske medije zaključeno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost nedavnim emitovanjem odsečenih glava na 13 domaćih televizija, među kojima su i one s nacionalnom frekvencijom, kao i da nije bilo reči o izradi pravilnika kojim bi emitovanje rijalitija bilo ograničeno u terminu od 23 sata do 6 ujutru, niti će.

Komentari

Svi komentari (1)