Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je danas da kod donošenja svih odluka u REM-u postoji utisak da je odluka već doneta na drugom mestu, a da se to onda kroz mišljenje stručne službe samo predstavi članovima koji to treba da potvrde.

„A mi, Slobodan Cvejić i ja, remetilački smo faktor i kvarimo tu nirvanu koju su oni do sada uživali… To je čisto foliranje, kad odluke donosite na osnovu neke odluke koja je već doneta – to nije funkcija nezavisnog regulatornog tela“, izjavila je Judita Popović za televiziju N1. Ona je ocenila da je Srbija partijska država, da je parlament postao Glavni odbor Srpske napredne stranke i da su, shodno tome, i ostale institucije u istom položaju.

„Tako i REM fukcioniše, to jest ne fuckioniše. Mi imamo formalno jedno telo koje je nezavisno, ali suštinski nije… i onda postoje problemi da se bilo šta uradi u institucijama. Najbolji primer je Skupština, sve se to pretvorilo u Mapet šou“, ocenjuje Popović.

Kako je rekla, dva-tri člana REM-a uglavnom pokreću pitanja koja su od izuzetnog značaja za medijsku sferu i rad tog regulatornog tela, dok ostali članovi ne žele uopšte da se upuste u bilo kakvu raspravu i da vode dijalog koji bi rezultirao nekim benefitima za to telo.

„Mi pokrećemo pitanja koja nikada do sad nisu bila pokretana u REM-u i argumentacija koju mi pružamo samo dokazuje koliko je REM pod odredjenom kontrolom… Alternativa je da izadjemo iz tog tela, ali neće se desiti ništa, kao što se nije desilo ni u parlamentu, imamo parlament koji ni na šta ne liči…“, navela je Popović.

Slobodan Cvejić Foto:N1

Ona je rekla da nema direktnih pritiska na rad članova REM-a, već – očekivanja.

„Nema da vas neko vuče za rukav, ali jasno se oseća očekivanje koje se ima od vas, očekuje se da budete kooperativni, da aminujete, ćutite, a mi se tako ne ponašamo. Pritisak je i to što nas ignorišu, ili što odgovori budu šturi bez ikakvog obrazloženja, i to jeste pritisak jer vam objašnjavaju – šta ćeš ti ovde… Ja smatram da nismo gubitnici jer ne odustajemo“, zaključila je Popović.

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izabrana je u ponedeljak za predsednicu tog tela, dok je za zamenika izabran dosadašnji zamenik predsednika Goran Petrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar