Vakcinacija protiv koronavirusa u Rusiji
Foto:EPA-EFE / SERGEY KISILEV / MOSCOW NEWS AGENCY

Prošle nedelje u Srbiji je počela vakcinacija protiv korone, a s njom i mnoge nedoumice. Najavljuju se novi kontigenti i nastavak imunizacije, a kako se priča zahuhtava sve su češća i pitanja u vezi s neželjenim efektima i mogućim posledicama. Jedan od potencijalnih problema koji se pominje su alergijske reakcije, pa se našoj reakciji javio čitalac koji je zatražio preciznija objašnjenja o tome ko sve zbog alergija ne bi trebalo da primi Fajzerovu vakcinu.

„Obavestite zdravstvenog radnika koji primenjuje vakcinu o Vašem zdravstvenom stanju, uključujući i to ako imate bilo koju vrstu alergije“, napominje se u Informatoru „Informatoru za vakcinisana lica i njihove staratelje“.

Dodaje se i da posebnu pažnju treba obratiti ukoliko postoje alergije na bilo koji sastojak iz vakcine protiv korone: iRNK, lipide ((4- hidroksibutil)azanedil))bis(heksan-6,1-diil)bis(2-heksildekanoat), 2[(polietilenglikol)-2000]- N,N-ditetradecilacetamid, 1,2- distearoil-sn-glicero -3-fosfokolin, i holesterol), kalijum hlorid, kalijum-dihidrogenfosfat, natrijum-hlorid, dinatrijum-fosfat, dihidrat i saharozu.

Napomena je i da postoji mala verovatnoća da bi Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina mogla da izazove tešku alergijsku reakciju. Teška alergijska reakcija bi se obično javila u periodu od nekoliko minuta do jednog sata nakon primene, a simtomi mogu biti:

• otežano disanje

• otok lica i ždrela

• ubrzan rad srca

• težak osip po celom telu

• vrtoglavicu i slabost

Iskusnog stručnjaka, pulmologa u penziji, doktorku Slavicu Plavšić pitali smo ko bi sve trebalo da obrati pažnju prilikom vakcinacije.

„U postupak kliničkog ispitivanja Fajzerove vakcine, nisu bile uključene trudnice ni osobe koje su imale ili imaju alergijske reakcije na bilo koje alergene. Samim tim kod tih osoba je potreban poseban oprez i za sada se ne preporučuje njihova vakcinacija protiv korona virusa. Preporuka vazi za sve alergične osobe, bez obzira da li se radi o alergijama na lekove, jaja, mleko, buđ, polen – što su najčešće alergijske reakcije.  U dosadašnjem iskustvu tokom vakcinacija prijavljeno je nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, od toga dve teške alergijske reakcije/ anafilaktički šok i to u Velikoj Britaniji“, navodi doktorka Plavšić.

Ipak, lekari su spremni da reaguju i u takvim neželjenim situacijama.

„Pošto se vakcine primaju u zdravstvenim ustanovama, svuda postoji spreman set ampuliranih lekova „antialergijski set“ koji je uvek pun i spreman, vidno obeležen, tako da osoblje trenutno teaguje  i gotovo uvek se sve dobro završi bez posledica“, objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)