vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je davanje treće doze vakcine najmanje šest meseci posle druge doze. Očekuje se i konačna potvrda i preporuka Kriznog štaba, a u međuvremenu stručnjaci ukazuju da bi prioritet trebalo da budu oni koji su imali slabiji imunski odgovor posle prve dve doze.

„Treća doza se ne uvodi zato što vakcine koje smo do sada primili nisu efikasne, niti treća doza označava početak nove, sezonske vakcinacije protiv kovida. Od početka se govorilo da vakcine jesu efikasne, ali da postoje određeni ljudi kod kojih se razvija slabiji imuni odgovor. Od januara do danas njihov broj se značajno povećao, zbog čega je važno da oni, kada očekujemo novi talas i novi soj virusa, budu dodatno zaštićeni – kaže za „Novu“ dr Dragoslav Popović, konsultant Unicefa za imunizaciju.

Naš sagovornik kaže i da kombinacija različitih vakcina može samo da pojača imunski odgovor.

To je posebno važno u ovoj situaciji kada bismo kombinacijom vakcina koje su različite po tehnologiji kojom se proizvode i po samom načinu na koji izazivaju imuni odgovor, mogli postići mnogo bolju zaštitu. Važno je ispitati razne kombinacije, jer nam one podižu i šanse za stvaranje obrambenog mehanizma za nove sojeve virusa – objašnjava naš sagovornik.

Dragoslav Popović. Foto: N1

On se posebno osvrnuo na „Sinofarmovu“ vakcinu koju je primilo skoro tri četvrtine imunizovanih građana kod nas.
Sigurno među njima ima mnogo onih kojima bi ova treća doza mnogo koristila. Potencijalno prioritet bi bili stariji od 60 godina i to muškarci. Nemamo dovoljno pouzdane podatke koji bi nam pokazali da je za tu populaciju efikasnost ove vakcine jednako visoka kao za ostatak građana – kaže dr Popović.

On naglašava da je kod dobrog dela vakcinisane populacije „Sinofarmova“ vakcina dala dobar imuni odgovor, ali se pitaju do kada će ta zaštita trajati i kada bi im bila potrebna nova doza.

Oni koji su vakcinisani pre šest meseci, u međuvremenu su mogli da budu u kontaktu sa virusom, što je verovatno samo dodatno pojačalo njihov imuni odgovor. Nema potrebe za žurbom – poručuje doktor svima i dodaje da merenje antitela nije dovoljno pouzdan pokazatelj stepena zaštite.
Na pitanje da li bi oni koji su primili „Fajzerovu“ vakcinu, sada, na primer, mogli da dobiju kinesku, doktor kaže da od toga ne bi bilo nikakve štete.

Naučne studije pokazuju da je efikasnost „Fajzerove“ vakcine veća, pa zbog toga takve kombinacije trenutno nisu neophodne. Bez obzira na treću dozu, prioritet treba da budu prva i druga doza za one koji se još nisu vakcinisali – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare