Foto: Facebook/Svratiste za decu, Beograd

Slika brata i sestre koji dolaze u beogradsko Svratište za decu ulice, potresla je Srbiju. Raspitali smo se ko su ova deca čiji zagrljaj ne može da vas ostavi ravnodušnim. Reč je o bratu i sestri - dečak ima pet godina, a devojčica je godinu dana mlađa. Zbog nedostatka prostora i uslova da redovno održavaju higijenu, majka ih redovno dovodi u Svratište.

„Redovno dolaze kod nas, barem jednom nedeljno. Kao i ostala deca, kod nas svraćaju zbog manjka prostora u kući i uslova da obavljaju higijenu ili da uče“, kaže nam koordinatorka Svratišta Mina Lukić.

Svratište u svoj program prima decu od pet godina, ali pošto je u ovom slučaju devojčica mlađa, njih dovodi majka. Bez obzira  na to što je mlađa od predviđenog uzrasta, Svratište ne želi i ne može da je vrati sa svog praga.

Postavili smo rekord za ovo doba godine – 112 devojčica i dečaka posetilo nas je tokom jednog dana. ✨Medju njima i brat i sestra koji se nisu razdvojili ni na minut. ❤️?

Posted by Svratiste za decu, Beograd on Уторак, 06. октобар 2020.

„Mami, kada ih dovede, uvek damo i neke stvari i pomoć koja može da posluži toj porodici“, objašnjava Lukić i dodaje da u Svratištu ne favorizuju decu, ali da su se brat i sestra bili „toliko slatki“ da je njihova fotografija prosto morala da završi na društvenim mrežama.

Izgleda da je korona uticala na dodatno pogoršanje položaja onih najsiromašnijih i najugroženijih. Dece je više od proseka.

Tog dana kada su bili brat i sestra, bilo je 112 dece, što je rekord za ovo doba godine. I svih ostalih dana broj onih koji traže podršku je veí od uobičajenog.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nama se dešava da imamo oko 100 dece u Svratištu, ali to je karakteristično za period oko Nove godine, kada je dosta hladno i kada mi i očekujemo da će nam doći povećan broj dece.

Za ovaj period godine prosek je 60 do 65 dece. Mi poslednjih nekoliko nedelja svakog dana imamo veći broj dece, sve je pojačano. Juče je bilo 76 dece“, upozorava koordinatorka Svratišta.

Ona objašnjava da veliki broj porodica njihovih korisnika živi od sakupljanja sekundarnih sirovina i da još ne može da oporavi od perioda vanrednog stanja i policijskog časa kada nisu mogli da se kreću i kada su imali nula dinara prihoda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare