Onlajn nastava, časovi preko TV-a, sve su to uglavnom nedostižne stvari za oko 370 korisnika beogradskog Svratišta za decu ulice. Korona je donela neka nova pravila, ali nadležni očigledno nisu poveli dovoljno računa o tome da ih prilagode svima. Korisnici Svratišta uglavnom su romska deca iz siromašnih porodica i većina nema tehničkih mogućnosti da prati nastavu koja se ne odvija uživo, tako da im je ugroženo osnovno pravo na obrazovanje.

U Svratište dnevno dolazi oko 40 dece. Kažu da im je svratište druga kuća – tu dolaze da se okupaju, pojedu, ali i da prate časove na TV-u. Da, ima onih koji nemaju televizore, a o internetu i laptopu da i ne govorimo.

To su deca koja se bore za neki bolji život, idu u školu, ali i rade. Adil ima 15 godina, priča nam da ide u večernju školu, a tokom dana kada nije u Svratištu, ume i da zasuče rukave, pa ponekad radi i na gradilištu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovde jedemo, kupamo se, učimo. Na ulici kada smo prljavi dolazimo ovde i kada izlazimo onda smo čisti“, objašnjava nam.

Upoznali smo i Lauru koja je ove godine upisala Školu za negu lepote, želi da postane frizerka. Kaže da je školu upisala upravo zahvaljujući ljudima iz Svratišta, pošto je i sam kraj osmog razreda, polaganje male mature i prijavljivanje za upis u školu za nju i njenu porodicu bio veliki izazov.

„Počela je škola, zadovoljna sam. Ipak, svakoga dana posle časova dolazim ovde, mnogo mi pomažu“, kaže nam ova šesnaestogodišnjakinja.

Tu je Arela, ima 15 godina i već tri pune godine svaki dan dolazi u Svratište.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Kada sam ovde osećam se sigurnije i znam da sam u sigurnim rukama gde ne može niko da me povredi ili da mi kaže nešto. Svratište mi je druga kuća. Bilo je malo teško kada zbog korone nismo mogli da dolazimo“, objašnjava nam buduća konobarica.

Oni koji sa njima rade svaki dan i pokušavaju da im nadomeste sve ono što njihove porodice nisu u mogućnosti, ističu da je onlajn nastava za mnoge od njih bila i još uvek je nedostižna misija.

Ipak se radujemo školi! ??✨Podsećamo da većina naše dece nema mogućnost da prati online i nastavu na daljinu i da su…

Posted by Svratiste za decu, Beograd on Уторак, 01. септембар 2020.

„Veliki broj naše dece nije mogao da prati nastavu koja je bila organizovana onlajn i putem televizije, nije imao tehničke uslove za to. Mi smo se dovijali kako znamo i umemo da im barem preko telefona pomognemo. Imamo porodice koje nisu imale TV, pa zbog toga nisu mogli da prate nastavu.

Postoje porodice koje možda imaju tehničke uslove, ali im treba dodatna podrška, ne umeju sami da savladaju školske i domaće zadatke. Niko se nije mnogo bavio time da prilagodi nastavu ovoj deci koja nemaju jednake mogućnosti“, objašnjava nam koordinatorka Svratišta Mina Lukić.

Mina Lukić, koordinatorka Svratišta. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona dodaje da je sada lakše kada su škole otvorile svoja vrata. Ipak, i sada postoji deo nastave koji je organizovan onlajn i preko televizije, pa deca u Svratište dolaze i kako bi gledala časove na TV-u.

U Svratište dolaze deca svih uzrasta i razreda, pa nije moguće da baš svi isprate svaki čas, ali bolje išta nego ništa.

Njena koleginica vaspitačica Jelena Aćimović, podseća i na to da su u školama obavezne maske, a mnoga deca i njihove porodice ni to ne mogu da priušte.

„To možda deluje kao neka banalna stvar, ali je za njih veliki problem. Mi smo pokušavali da apelujemo na građane i na firme, koliko ko može da nam donira te platnene maske koje mogu da se koriste više puta. Sve maske koje smo uspeli da nabavimo uveliko su podeljene“, priča nam Jelena.

Jelena Aćimović. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Korona je, kažu nam u Svratištu, naterala neke donatore da se povuku. Zbog toga je i smanjen broj onih koji svakodnevno rade sa decom. Ukoliko želite da im pomognete, pored finansijske podrške, dobrodošla su i sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice, veš, odeća i grickalice za užine.

A ako se pitate zašto biste pomogli Svratištu, možda vašu dilemu otkloni Emir Kadijević. Ovaj mladić je bio dugogodišnji korisnik Svratišta, a sada je edukator, došao je red na njega da pomogne drugima.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„U mene imaju poverenja, slobodniji su kada pričaju sa mnom, valjda zato što smo iste boje kože“, priča nam Emir.

Pored toga što je edukator, on je i hip-hoper, bavi se i brejk densom. Uspeo je da ostvari neke od svojih snova.

„Nikada nemoj da odustaneš od onoga što voliš i želiš. Idi u školu i bori se“, poručuje Emir.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare