Foto: N1

Deca ulice ponovo imaju svoj privremeni dom. Beogradska svratišta su, posle pauze zbog koronavirusa, otvorila svoja vrata. Ko je o njima vodio računa dok je epidemija bila u punom jeku i kako će funkcionisati ove sigurne kuće za najmlađe, za jutarnji program NOVA S govori Mina Lukić, koordinatorka Svratišta za decu ulice.

Jutros između šest i sedam u prostorijama svratišta u Beogradu nije bilo dece. Već za sat, dva biće ih – oko trideset.

Juče, prvog dana otvaranja vrata svratiša, već je oko 30 dece došlo u privremeni dom koji im je nedostajao tokom epidemije.

„Sva naša deca žive u neformalnim naseljima na teritoriji celog grada. U toku vanrednog stanja nedostajala je podrška nadležnih institucija. Tokom celog ovog perioda vodili smo računa o bezbednosti, da se virus ne proširi sa naseljima, što zbog nedostatka zdravstvene zaštite u porodicama u kojima žive, što zbog higijenskih okolnosti u kojima žive. Tokom ovog perioda bili smou u kontatktu sa svim našim porodicama, pozivali ih telefonom, bar dva,tri puta nedeljno. Juče su nam i deca rekla da izgleda kao da smo samo nastavili da radimo, kao da nismo ni imali pauzu od dva meseca“, rekla je Mina Lukić, koordinatorka Svratišta za decu ulice.

Na pitanje novinara koliko im je značila podrška i povratak u svratište, ona odgovara da im je značilo mnogo.

„Svratište pruža različiti spektar usluga – kupanje i hrana je najosnovnije, a puno dece je došlo samo zbog tih potreba“, ističe sagovornica NOVA S.

Proteklih nedelja svratište je radilo tri, četiri sata dnevno tokom radnih dana, ali je dolazilo samo 10, 15 dece.

„Podelili smo jako puno paketa za pomoć i hranu, zahvaljujući našim donatorima. Deca su juče počela da dolaze u punom kapacitetu“, ukaza je Mina Lukić.

Svratišta u Beogradu, a ima ih dva,  tokom normalnih poseti oko 60 dečaka i devojčica tokom jednog dana –  kad je vreme loše broj je veći, kada je leto i toplije, dolaze u manjem broju.

„Svratište se trudi da deci koja žive i rade na ulici, a deca ovde dolaze kad za to imaju potrebu – omogući da dođu kada god zažele. Svratište je jedinstvena lokacija. Pored toga se trudimo da decu osnažujemo i motivišemo da budu redovna u školi, radimo domaće zadatke…“, navodi sagovornica NOVA S.

Podsećamo da je deci u svratištima uvek potrebna obuća, odeća, kao i sredstva za ličnu higijenu, koja građani mogu da doniraju.

Svratišta se nalaze u Krfskoj i Cetinjskoj ulici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar