Foto: Nova.rs

Firma „Pahuljica 1389 d.o.o“, čiji je vlasnik i direktor Miloš Radosavljević, „pobedila“ je na tenderu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) za otvaranje restorana na prvom spratu ove, najveće državne zdravstvene ustanove u zemlji. Vrata privatnog ugostiteljskog objekta, koji unutar bolnice nosi naziv „Pahuljica KCS“, otvorena su samo za osoblje i one koji posećuju pacijente, a svaki obrok i piće mora da se plati.

Etno restoran egzotičnog naziva, koji u sebi nosi specifičnu oznaku „1389“, a deo je porodičnog posla već dugi niz godina. Kako kaže menadžer lokala, na beogradskoj opštini Zvezdara postoji od 2021. i glavni adut im je srpska nacionalna kuhinja. Od skoro su i u Kliničkom centru.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Porodični restoran

„Vodimo porodični restoran i nemamo nikakve veze sa politikom, a drago nam je da možemo da iznesemo našu ponudu i ljudima koji rade u Kliničkom centru. Bolje da pojedu na pauzi nešto kuvano, nego da kupuju suvu hranu. Konkurisali smo regularno na tenderu i prošli. Javili smo se i na konkurs za kafić, koji je trebalo da bude preko puta restorana, ali je neko drugi dao bolju ponudu”, kaže za Nova.rs Dragan Danilović, menadžer “Pahuljice 1389”.

Sudeći po podacima sa sajta Agencije za privredne registre, jedini vlasnik je Miloš Radosavljević.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Na tenderu koji je UKC Srbije raspisao sredinom avgusta ove godine, dali su, tvrde, najbolju ponudu, a ova zdravstvena ustanova „bogatija“ je za još jednog zakupca.

Naime, zakup prostora u kojem je ovaj restoran, a koji se prostire na površini od 110 kvadrata, mesečno košta 1.185 dinara po kvadratnom metru, što je 130.350 dinara za svaki mesec plus PDV, tačnije preko 1.000 evra. Budžet UKC Srbije zahvaljujući ovom restoranu, od sada će na godišnjem nivu biti veći za više od milion i po dinara, pa zašto bi onda obroci za medicinare bili besplatni? Kome se to isplati?

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Zdravstveni radnici su, međutim, razočarani i besni, jer su očekivali restoran u kojem bar oni, neće morati da plaćaju obroke.

Pročitajte još:

Nezadovoljni zdravstveni radnici

A meso, jaja, kuvana jela, dezerti, gazirano, alkoholno piće i kafa, samo su deo bogate ponude, u kojoj su supe od 190 dinara, obroci-salate od 240, meso od 230, riba od 180, kuvana jela od 190 do 390, potom voda u flašici od pola litre 125 dinara, jogurt je 70, čaj 175, kafa 180, a alkoholna pića od 140 do 325 za “Čivas” viski. Primetna je razlika u cenama na meniju, pa tako za obroke i piće u „Pahuljici KCS“, dajete gotovo duplo manje novca nego u zvezdarskoj „Pahuljici 1389“.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

“Nismo mislili da ćemo uopšte da plaćamo hranu u restoranu. Od kako je proradio veći deo nove zgrade UKCS, priča se i o otvaranju restorana za osoblje. Bili smo uvereni da će biti u okviru bolnice kao naša kantina. Tako je bilo i sa garažom. Čekali smo da nam dodele mesta za parking ili garažu u kojoj ćemo moći da ostavimo automobil, posebno kada radimo smene od 12 sati, da ne preparkiravamo iz zone u zonu. Garaža je otvorena, ali privatno, iako je u sklopu Kliničkog.”, kaže za Nova.rs A. T., doktorka koja radi u jednoj od klinika UKC Srbije već 25 godina.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Od hrane na ovom „bolničkom“ meniju, pacijentima ide voda na usta, ali za njih je zabranjena. Ovde se nudi daleko raznovrsnija i kvalitetnija hrana, u odnosu na onu koju kuhinje na klinikama u Srbiji svakodnevno pripremaju za obolele. Međutim, ova hrana “nije za obolele”, pa čak i ako hoće da plate.

Klinički centar restoran Foto:Nova.rs

Podsetimo, kako su medicinari čekali ovaj restoran, tako su se ranije nadali garaži koja zaposlenima neće biti naplaćivana. Međutim, u garaži „Resavska“, koja je takođe u okviru UKC Srbije, ali u privatnim rukama, parking mesto za prvi sat košta 100 dinara, svaki sledeći započeti sat 150, dok je celodnevna karta 850 dinara.

***

BONUS VIDEO: Prva faza radova novog Kliničkog centra posle šest meseci – gotova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare