Foto:N1

Savet za štampu osudio je objavljivanje slika zločina klana Velje Nevolje u nekoliko beogradskih dnevnih novina i istakao da se takvo senzacionalističko "izveštavanje" ne može pravdati javnim interesom.

Savet za štampu saopštio je danas da osuđuje odluke uredništva više dnevnih novina u Srbiji da na naslovim stranama objave potpuno neprimerene i veoma uznemirujuće fotografije zločina kriminalnog klana Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i Marka Miljkovića.

„Takav postupak u potpunoj je suprotnosti sa odredbama Kodeksa novinara Srbije koje zabranjuju objavjivanje sadržaja koji mogu imati štetan uticaj, pre svega na decu, ali koje potresaju i zastrašuju i sve ostale građane“, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da se takvo „neprimereno, neetičko i senzacionalističko „izveštavanje“, ne može pravdati javnim interesom, jer ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti što je osnovni zadatak medija, već se time nanosi šteta i javnom interesu i novinarskoj profesiji.

„Ovi mediji, suporotno Kodeksu, ne poštuju ni prava i dostojanstvo žrtava zločina, osećanja članova njihovih porodica, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenih“, konstatuje se u saopštenju.

Inače, ranije danas su zbog ovog reagovala i novinarska udruženja, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koja su osudila objavljivanje pomenutih fotogrfija.

NUNS izražava duboko žaljenje zbog propusta REM da adekvatno reaguje, „budući da je predsednica Saveta tog tela, Olivera Zekić, izjavila da je Vulin prikazao edukativan sadržaj“.

Udruženje konstatuje da su objavljivanjem tih fotografija prekršene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara ali i krivičnopravne odredbe.

NUNS je navelo, da, „uprkos tome što je Kodeks novinara ovim putem u potpunosti zgažen… i dalje poziva kolege i koleginice koji rade u tim redakcijama da odole ovakvom izveštavanju“.

Danas je i Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo zbog „objavljivanja snimaka najbrutalnijeg nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama tabloida“ i pozvalo mediji da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost.

Bonus video – Velja Nevolja hapšenje na stadionu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar