Aleksandar Vulin i Sanja Mihajlovic
Aleksandar Vulin i Sanja Mihajlović Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ZIVKOVIC/Ivan Dinić/Nova S

Ministar policije Aleksandar Vulin, u nedelju uveče uživo na TV Pink, u udarnom terminu, zamenio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u martu ove godine prikazao stravične fotografije i snimke osakaćenih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, pokazavši nove. U tome ga nisu sprečile ni višemesečne molbe majki nestalih, pa čak ni to što mu je samo dva dana pre morbidnog šoua, Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana, uputila novo pismo.

I dok su pojedine majke prethodnih meseci molile za informaciju o deci, ali i da im se ne produbljuje bol objavljivanjem fotografija žrtava, Mihajlovićeva za naše novine ističe da je ovako nešto bilo očekivano.

Pročitajte još:

“Posle svega što smo videli, ovo je bilo očekivano. Ja sam ministru policije samo dva dana ranije poslala pismo, pretpostavljam da ih to boli i da je zato došlo do ovoga”, ističe Mihajlovićeva.

Majka nestalog Gorana, kome se trag gubi od aprila 2019. godine, dostavila nam je pismo, u kojem ističe da bi svi funkcioneri države i MUP, trebalo da podnesu ostavke.

“Poštovani, obraćam Vam se već nekoliko puta I više ne želim da me primite. Želim samo da Vam kažem da je me sramota što živim u ovakvoj državi, gde vlada samo korupcija, samovlašće i nepravda. Naime, jasno je da Vas ne interesuje nestanak mog sina i da se, ni na koji način, niko u ovoj državi nije ozbiljno bavio, ne samo njegovim nestankom, nego i nestankom ostalih mladih ljudi, koji su u periodu od 2019. do kraja 2020. nestali – a ima ih 17, što čija ste imena objavili, što čija imena niste objavili. Da sam na mestu vlasti u ovoj državi, ja bih se svih funkcija odrekla zbog nesposobnosti iste”, navodi Mihajlovićeva u pismo Vulinu.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlović Foto: Privatna arhiva

Ona navodi i da su svi, visoki čelnici MUP, među kojima je i samo ministar MUP, učestvovali u organizovanom kriminalu klana Veljka Belivuka, koji se sumnjiči za najteža krivična dela poput ubistava, otmica i iznuda.

“Moj gubitak je neprocenjiv. Kakve god da su sankcije, kazne i šta god da se u ovoj državi naredno desi, za mene nema utehe. Samim tim što ste oduzeli život mom Goranu Mihajloviću, koji je u vreme nestanka imao pune 22 godine, oduzeli ste nama kao porodici pravo na spokoj i mir, a upokojenima pravo da budu sahranjeni po verskim i moralnim obeležjima. Oduzeli ste njegovoj ćerki Leni, koja sada ima tri godine, pravo da upozna oca. Vašim nemarom uništili ste, ne samo nestale i ubijene mladiće, nego i cele porodice”, navodi Sanja u pismu i dodaje:

“Jadna je država u kojoj se pravda traži preko novina i jadna je država u kojoj novinari imaju više informacija nego vaše ozbiljne institucije”, navodi Sanja, koja od marta 2019. godine kuca na vrata svih mogućih institucija kako bi dobila bilo kakvu informaciju o sinu.

Ova majka u pismu ponovo ukazuje da nisu pregledane kamere s mesta gde je njen sin poslednji put viđen, da nisu analizirani listinzi poziva, ali ni saslušani ljudi koji su bili s Goranom.

Ipak, ni vapaji Mihajlovićeve, koja je mesecima unazad molila da se ne objavljuju fotografije i da ne cure informacije, nisu sprečili Vulina da ih, ipak, pusti u udarnom terminu televizije. Slike tela bez glava, sa odsečenim udovima, široka srpska javnost imala je priliku da vidi u nedelju uveče na televiziji „Pink“.

Marko Miljković, Veljko Belivuk i Aleksandar Vulin.
Marko Miljković, Veljko Belivuk i Aleksandar Vulin. Foto: Printscreen/Pink

Podsetimo, ovo je drugi put da se fotografije unakaženih tela prikazuju na televiziji. Tako je u martu ove godine predsednik Aleksandar Vučić, uz Vulina, prikazao slike, iako su ga majke nestale dece molile da to ne učini.

Inače, grupa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, sa kojom se povezuju nestanci I ubistva mladića, uhapšena je u februaru ove godine velikoj akciji MUP I BIA. Sumnjiče se za najteža krivična dela.

REM: Nije uznemirena javnost

Podsetimo, nakon objavljivanja stravičnih fotografija u martu ove godine, oglasilo se i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), koje je zaključilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost emitovanjem odsečenih glava na više od deset domaćih televizija.

Ovog puta, predsednica Saveta REM Olivera Zekić, otišla je korak dalje, rekavši da su snimci unakaženih tela bili „edukativnog karaktera“.

BONUS video: Snimak dovođenje Veljka Belivuka na JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare