Kikinda na ivici pucanja, virusom zaražena i učenica

Društvo 21. mar. 202007:00 > 08:33
Podeli:
Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

“Ovo je ona vest od koje smo svi strahovali, nadajući se da je nikada nećemo čuti” prva je reakcija Kikinđanke Tanje J. na vest o smrti njenog sugrađanina, 59 godina starog muškarca koji je u petak uveče preminuo od korona virusa u Kliničkom centru Vojvodine.

On je druga osoba kojoj je registrovan virus COVID 19 u Kikindi, i prva koja mu je podlegla. Njegova dva sugrađanina se i dalje nalaze na respiratotima i oba su, prema saopštenju KCV, u teškom stanju.

„Ovaj čovek nije imao mnogo godina, ali kao i većina građana Vojvodine imao je druge komorbiditete. Imao je hipertenziju, dijabetes, gojaznost, i razne druge pridružene bolesti koje većina građana Vojvodine u toj dobi ima“, navela je sinoć načelnica Infektivne klinike KCV prof. dr Vesna Turkulov, dodajući da je pacijent dobijao svu preporučenu terapiju i da je njegova smrt poraz za lekare.

Prema saznanjma Nova.rs, preminuli čovek je otac dvoje studenata, a supruga mu je zdravstveni radnik u kikindskoj bolnici. Cela porodica je u karantinu.

Iz zvaničnih informacija, koje su isključivo svedene na pres konferencije Vlade Srbije, moglo se saznati da je preminuli bio u kontaktu sa “nultim” pacijentom iz Kikinde, čovekom od 61 godinu, za čiji život se lekari bore već deset dana. Njega je virusom zarazio sin, i sam sa zdravstvenim problemima, koji se nedavno vratio iz Milana sa lečenja. Međutim, ono što od zvaničnika ne može čuti jeste da je Kikinda prepuštena sama sebi, da je brojno medicinsko osoblje i samo u karantinu, zbog čega lekari i medicinkki tehničari u ovoj ustanovi rade u duplim smenama, do potpune iscrpljenosti. Takođe, zvaničnici izbegavaju da kažu da je u Kikindi trenutno više od 100 građana u kućnoj izolaciji, da je među obolelima i jedna devojčica, da u gradskim apotekama nema nijednog sredstva za dezinfekciju, maski, rukavica … i da opravdano se opravdano osećaju skrajnuti.

“Koliko je samo neodgovorno da zvaničnici redom na televiziji izjave da je Kikinda najveće žarište u Srbiji, a da pritom ništa, apsolutno ništa ne urade da obezbede barem osnovna sredstva za zaštitu, da ljudima olakšaju da se nose sa tom informacijom, sa tim strahom. Evo, sad smo počeli da umiremo, možda će to nekoga da pokrene”, ogorčeno kaže ova Kikinđanka. Neorganiziovanost vlasti prema stanovnicima ovog grada bila je vidljiva i u petak ujutro, danu kada se u Kikindi isplaćuje socijalna pomoć i dečiji dodaci. Više od sto ljudi, mahom nezaštićenih, je stalajo u redu ispred gradske pošte, satima čekajući da podignu jedini novac od kog žive i hrane porodice, dok ih je policija sa razglasa upozoravala da drže odstojanje od dva metra, da bi u jednom momentu ospalat bila i prekinuta. Drugi izbor da dođu do ovih skromnih primanja nisu imali.

U Pokrajinskom štabu za vanredne situacije takođe nisu želeli da kažu koliki je tačan broj Kikinđana koji su u karantinu, ali su najavili da većini samoizolacija ističe za dva dana. Međutim, kako je iz ovog štaba rečeno televiziji N1, novi problem ih tek očekuju, jer su sada na redu za izolaciju “kontakti kontakata”. Na jednu od retkih zvaničnih informacija o epidemiji virusa u Banatu se moglo “neleteti” u petak na portal zrenjaninske lokalne televizije Santos. U najavi emisije “Vikendica”, ova televizija je najavila gostovanje načelnica Školske uprave za Banat, Snežana Oluški Vlačić, koja je za ovaj medij rekla “da prema današnjim podacima jedna devojčica je obolela u Banatu od koronavirusa, konkretno u Kikindi, dok se  42 učenika i 17 nastavnika nalazi u izolaciji u Banatu. Tri učenika su u izolaciji u Zrenjaninu, kao i 4 nastavnika”.  Emisija “Vikendica” će biti emitovana u nedelju.

U međuvremenu, iako potrešeni zbog smrti svog sugrađanin, Kikinđani su se samoorganizovali u pokušaju da pomognu sami sebi. U petak veče, uprkos policijskom času, četvorica sugrađana sela su u svoje traktore i prskalicama napunjenim natrijum hloridom, sami dezinfikovali ulice svog grada. Tako se u Kikindi sinoć, pored onog požrtvovanim medicinarima, mogao čuti još jedan aplauz, posvećen paorima koji su njive zamenili asfaltom, kako bi zaštitili svoj usamljeni grad.