Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas zabeležena prva žrtva koronavirusa u Srbiji i da se još osam osoba bori za život, te da će se zbog toga već od sutra pooštriti mere vlade u suzbijanju epidemije.

Ona je rekla da će mere Vlade Srbije biti pooštrene kako bi se sprečilo širenje pandemije, pa će od sutra u 20 sati prestati da radi javni prevoz na celoj teritoriji zemlje.

Međutim, prvobitnu informaciju sa konferencije za novinare, da će kafići, restorani i tržni centri biti zatvoreni od nedelje, preinačila je večeras, uključivši se u program RTS-a gde je rekla da te mere stupaju na snagu već sutra.

“ Ja sam upravo završila sastanak sa predsednikom Srbije. Odučili smo u razgovoru da sutra u 20 časova stupa na snagu zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da će biti zabranjeno i okupljanje više od 5 ljudi, tako da je to ono „čime ćemo pokušati da sprečimo brže širenje ovog virusa“.

Ta odluka će biti doneta sutra na sednici Vlade, dodala je ona.

Ranije danas na konferenciji za novinare Brnabić je rekla da se ne želi uvesti policijska država, ali da je to jedini način da se smanji broj zaraženih kako bismo dali našem zdravstvenom sistemu šansu da se bori.

Brnabić je kazala da zna da će država, nakon vanrednog stanja, biti tužena od strane pojedinaca i da će gubiti sudske sporove, ali da je to investicija u ljudske živote.

„Imaćemo veliki broj tužbi posle vanrednog stanja i sigurna sam da ćemo dati veliki novac da platimo propuštene dobiti, propuštene prihode, psihološke traume pojedincima. Ali to je investicija u ljudske živote. Tako će biti. Zbog toga smo odlagali sve mere, uštedeli smo novac, sada više vremena nema. Borimo se za svaki ljudski život po bilo koju cenu. Borimo se da lekari imaju šansu da spase ljude“, naglašava premijerka Srbije.

Ona je objasnila da je u borbi protiv koronavirusa ključna disciplina ljudi.

„Ako imamo 10 hiljada repiratora, a sedimo u kafićima, neće nam ništa pomoći u borbi protiv koronavirusa. Ako ne obezbedimo lekarima da vode računa o ljudima, ništa nam ne vrede restriktivne mere. Hajde da niko sutra ne bude u restoranu ili kafiću. Da li je naše stanje svesti takvo da vlada mora da zabrani njihov rad“, upitala je premijerka i dodala da će mere biti restriktivinije ukoliko je to neophodno.

Ona je zamolila poslodavce da imaju razumevanja za zaposlene i da im omoguće rad od kuće, gde god je to moguće.

„Preko Privredne komore Srbije da se jave i da im obezbedimo prevoz, samo zato što treba da nastavimo da radimo i posle epidemije. Hajdemo svi da se strpimo i da razmišljamo o svima i pokažemo maksimalnu solidarnost. Verujem da možemo da budemo i više disciplinovani i da imamo više razumevanja za ljude“, ističe ona.

Podsetimo, premijerka je rekla da na Kliničkom centru Vojvodine preminuo petedesetdevetogodišnji muškarac iz Kikinde.

„Čovek je 1961. godište, dobio je koronavirus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se takođe bori za život. U ime svih građana i Vlade želim porodici i najbližima da izrazim saučešće“, kazala je premijerka.

“ Dobili smo najveću i najgrublju opomenu do sada“, rekla je Brnabić i naglasila da se moraju poštovati mere izolacije i da je to jedina šansa da se lekari izbore sa koronavirusom:

„Na svima nama je odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe i naše najbliže time što ćemo što je manje moguće izlaziti napolje i poštovati sve restriktivne mere koje je Vlada Srbije u konsultaciji sa predsednikom republike donela“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram