Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP

“Zaglavljen” u aferi oko nelegalne nabavke garnitura za sedenje, fotelja, čajnih kuhinja, televizora … za potrebe Klinike za interne bolesti, Klinički centar Vojvodine pokušao je retroaktivno da pokrene postupak javne nabavke nemedicinskog nameštaja koji je još od decembra “osvanuo” u klinici, bez da je zakonito kupljen ili doniran. Mimo toga, KCV je čak zatražio da se ova nabavka podvede pod “hitnu”, kako bi se zaobišao Zakon o javnim nabavkama, a njima se omogućilo da direktno pregovaraju sa ponuđačem od kog bi zatim fiktivno kupili nameštaj koji je već nabavljen.

Pokušaj KCV da retroaktivno  pokrene postupak javne nabavke nemedicinskog nameštaja koji je još od decembra “osvanuo” u klinici, Kancelarija za javne nabavke je ocenila da nema ničeg hitnog u nabavci kaučeva i fotelja, zbog čega je početkom aprila postupak obustavljen.

Ovim, KCV se ponovo našao u problemu kako da ozakoni opremanje klinike koju su još 30. decembra svečano otvorili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pokrajinski zvaničnici. Kako su zabeležile brojne kamere, klinika je na dan otvaranja već bila potpuno opremljena, ne samo bolničkim potrepštinama i aparatima, već i kompletnim nemedicinskim nameštajem.

Foto:Nova.rs

Prema premerima projektanta o nabavci nemedicinske opreme i nameštaja za rekonstruisanu kliniku, koji je naš portal već objavljivao, opremanje klinike je koštalo oko 95 miliona dinara. Ubrzo se, međutim, ispostavilo da o milionskoj nabavci ne postoji nijedan pisani trag, a uprava Kliničkog centra je danima odbijala da odgovori na pitanja Nova.rs i objasni javnosti odakle ovoj ustanovi milion evra i na koji način su potrošili taj novac na ugaone garniture i fotelje, a da ne krše zakon. Nakon nekoliko dana Stranka slobode i pravde je obelodanila i krivične prijave po kojima je KCV svu ovu opremu plaćao čak 30 odsto skuplje od realnih cena.

Obaveštenje o dodeli ugovora, obustavi ili poništenju Foto:Nova.rs

Prema navodima iz SSP, među preplaćenim predmetima su i televizor od 32 inča plaćen 61.000 dinara po komadu, iako je tržišna cena 15.000 dinara, a zidne nosače za televizore platili su 35.650 dinara po komadu, iako na tržištu koštaju svega po 1.500 dinara. Tu su i ugradni frižider za kuhinju koji je plaćen 106.000 dinara, iako mu je tržišna cena oko 35.000. Uz nameštaj, KCV je misteriozno nabavio i novu trafo stanicu od 33 miliona dinara, o čijem poreklu i nabavci takođe ne postoji nikakav formalni trag.

izenjena verzija plana javnih nabavki Foto:Nova.rs

Ubrzo potom, direktorka KCV dr Edita Stokić izjavila je tada da se „tendencioznim i grubim lažima očigledno postoji namera da se najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Vojvodini naruši ugled, posebno u trenucima kada prolazi kroz najteži period od osnivanja, u skoro jednogodišnjoj aktivnoj borbi i lečenju bolesnika tokom pandemije izazvane kovid-19 virusom“, da bi zatim, u pokušaju da “ispravi” aferu, kupovinu već postojećeg nameštaja retroaktivno ubacila u plan javnih nabavku KCV za 2021. godinu. Po tom planu, za novi – stari nameštaj je odvojeno 73.190.961,00 dinara.

#related-news_0

U međuvremenu, kako je Nova.rs već pisala, KCV je pokušao naknadno da “ozakoni” nabavku nameštaja i navodnim donatorskim ugovorom sa firmom koja je izvodila radove na rekonstrukciji Klinike za interne bolesti, ali je i ovaj pokušao propao jer je zahtevao antidatiranje. I dalje u problemu, KCV se zatim odlučio na očajnički potez, tražeći od državne isntitucije da prekrši sopstvene zakone i da nabavku kaučeva, televizora i konferencijskih stolova proglasi podjednako hitnom kao nabavku respiratora, lekova ili vakcina.

Obaveštenje o sprovodenju pregovarackog postupka bez objavljivanja javnog poziva Foto:Nova.rs

Međutim, ograđujući se od afere, Kancelarija za javne nabavke odbila je zahtev KCV, uz obrazloženje da u slučaju ove nabavke “nije osnovana primena pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva”. Po dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, cena problematičnog nameštaja je i po treći put kalirala, tako da je u zvaničnoj nabavci KCV za nameštaj sada ponudio duplo manje novca, odnosno 32.299.834 dinara. Što je, imajući u vidu da je sad već polovan, možda i realna cena.

odluka o obustavi postupka Foto:Nova.rs

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar