Aleksandar Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić realizovao je, u okviru fondacije "Alek Kavčić", projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji. Kavačić je tim povodom u razgovoru za Nova.rs rekao da je želja bila da već ove godine roditelji i nastavnici imaju mogućnost izbora.

Sagovornik Nova.rs je istakao da je projekat zahtevao danonoćni rad, te da je bilo izuzetno važno da se uhvati ovaj period od januara do aprila kada se zapravo i odlučuje „sudbina“ udžbenika za školsku godinu koja kreće u septembru.

„Fondacija je osnovana početkom 2020 godine, ali smo zbog globalne pandemije praktično radili u drugoj polovini godine. I ovo je bilo šest meseci intenzivnih pregovora, danonoćnog rada, više i ne brojim koliko sam puta preleteo okean i dolazio u Srbiju na dogovore sa izdavačima, autorima, lektorima, ilustratorima… Kao da sam vodio izdavačko preduzeće, s tom razlikom što kod nas nema nikakvog profita. Dakle, prve udžbenike smo objavili posle šest meseci, jer nam je bilo izuzetno važno da uhvatimo ovaj period od januara do aprila kada se zapravo i odlučuje ‘sudbina’ udžbenika za školsku godinu koja kreće u septembru. Udžbenici se sada biraju, u septembru je već sve gotovo. Želeli smo da već ove godine roditelji i nastavnici imaju mogućnost izbora“.

Na pitanje da li smatra da je ovakav projekat u Srbiji mogao da se realizuje ranije, i da besplatne udžbenike za đake obezbedi država, Kavačić kaže:

Alek Kavčić Foto: Printscreen/RTS

„Do sada se verovatno svašta moglo, ova vlada, vlada pre ove… Pre 15 ili 20 godina. Ali to je sve prošlo. Mislim da je najvažnije što smo pokazali da su besplatni udžbenici mogući, da je to sada realnost. Znate, meni su govorili svojevremeno da je ‘nemoguće’ izumeti metodu za optimalno čitanje zapisa sa magnetnog diska, pa sam je ipak izumeo. Govorili su mi i da je ‘nemoguće’ pobediti prebogatu multinacionalnu kompaniju na sudu, pa sam pobedio. I nedavno su mi neki govorili da je ‘nemoguće’ staviti besplatne udžbenike na internet, pa, evo, vidite da je moguće. I to je sada najvažnije. Ali, ovo je početak, ima još puno posla. Sada je najvažnije da nastavnici i direktori škola ove udžbenike i prihvate. I važno je i da svi znaju, nema razlike u kvalitetu ovih i bilo kojih drugih udžbenika. Razlika je samo u ceni. Ukoliko neki udžbenik dobije odobrenje Ministastva prosvete, to mu je pečat kvaliteta. Ne postoji drugo merilo kvaliteta, jer da postoji, Ministarstvo bi ga uvelo. Svi udžbenici Fondacije ‘Alek Kavčić’ na sajtu besplatnabiblioteka.com imaju odobrenje Ministarstva“, priča profesor Kavačić i dodaje:

„Svaki udžbenik bilo kog izdavača mora pratiti plan i program propisan od strane Ministarstva. Otvorite bilo koji bukvar bilo kog izdavača, i videćete da se slovo ‘A’ jednako piše u svakom od njih. Otvorite bilo koji udžbenik matematike za VII razred, i videćete da je Pitagorina teorema istovetna u svakom od njih. Postoji samo razlika u kvalitetu nastave, a to nije nadležnost izdavača, već učitelja ili nastavnika u učionici. Dobar predavač će jednako dobro predavati prateći bilo koji odobren udžbenik, pa čak i da je odštampan u crno-beloj tehnici. Verujte da je tako. I ja sam predavač, doduše na fakultetu, ali znam šta govorim“.

Da ponovimo, prvi put u Srbiji, na sajtu besplatnabiblioteka.com moguće je „skinuti“ prve besplatne udžbenike za osnovnu školu.

Prema rečima profesora Kavčića, sada su postavljeni udžbenici za treći i sedmi razred osnovne škole, dok će u narednim nedeljama biti dostupni i udžbenici za četvrti i osmi razred osnovne škole. Period od januara do aprila je vreme kada se biraju udžbenici za sledeću školsku godinu. Udžbenici za ostale razrede biće objavljivani kako budu dospevali za biranje, i to je nešto što ne zavisi od fondacije, već je posledica zamršenog zakona Republike Srbije.

„Kako bi što pre obezbedili besplatne udžbenike na internetu u ovom izbornom ciklusu, odlučili smo se za dve varijante. Prva je da finansiramo svoje udžbenike, te da ih nakon odobrenja ministarstva postavimo na sajt. A druga je da od javnog preduzeća ‘Zavod za udžbenike i nastavna sredstva’ otkupimo pravo da njihove udžbenike i postavimo na internet. U ovoj prvoj ponudi, fondacija je finansirala udžbenike iz predmeta ‘Tehnika i Tehnologija’, dok su svi ostali udžbenici ‘Zavodovi’, objasnio je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“.

Da bi se štampani udžbenici našli u rukama đaka dovoljno ih je preuzeti sa sajta na svoj kompjuter ili USB memoriju. Zavodovi udžbenici mogu se koristiti isključivo za ličnu upotrebu, dok udžbenike fondacije svako ima
pravo da štampa, umnožava i distribuira.

„Pustili smo duha iz boce, besplatni udžbenici su postali stvarnost. Na sajtu će biti objavljeni svi udžbenici, za celu osnovnu školu. Želeo bih da svi budemo solidarni, da se i nastavnici i roditelji zajednički izbore za
kvalitetniji obrazovni sistem u Srbiji. Da nastavnici i direktori škola koriste ove besplatne udžbenike, jer nema više nikakvog razloga da ih roditelji plaćaju. Želeo bih i da roditelji takve nastavnike i direktore energično podrže u njihovoj borbi za bolje uslove rada, red u učionicama, pa i veće plate“, smatra profesor Aleksandra Kavčić.

Fondacija je takođe otkupila i deo već štampani izdanja od Zavoda za udžbenike, a kako profesor Kavačić navodi za Nova.rs, plan je da se oni daruju đacima u malim seoskim školama, ukoliko se te škole zvanično opredele da koriste ove udžbenike u svojoj nastavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare