Foto: Nova S

Gošće večerašnje emsije "Među nama" bile su Aleksandar Kavčić profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu i Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije, a sa voditeljkom i novinarkom Radom Đurić razgovarali su o ceni besplatnog školovanja.

Jesu li sve mane obrazovnog sistema u Srbiji isplivale na videlo sa kronom, upitala je Rada Đurić na samom početku emsije, te dodala da nije pitanje online nastave jedini problem, već i planovi, metodika, udžbenici i druge stvari, i da su to pitanja koja se godinama postavljaju ministrima koji dolaze i odlaze.

Đurić je upitala i ima li nade za školstvo i kakva nas budućnost čeka ukoliko nam ono i dalje bude poslednja rupa na svirali, kažu mnogi, a među njima je i veliki broj prosvetnih radnika.

Ona se najpre osvrnula na predlog profesora Kavčića, da prosvetni radnici pišu knjige i da se ti udžebnici uz njegovu pomoć nađu online potpuno besplatno. Na pitanje, da li je to počelo i kako bi moglo da izgleda, Kavčić je rekao:

„U pitanju je fondacija Alek Kavčić, koja organizuje pisanje udžbenika. Angažovali smo autore koji pišu udžbenike i naravno, to prolazi kroz proceduru, jer to nije jednostavan i kratak postupak. Ali, ideja je da se udžbenici napišu, da se taj radi plati, to su nastavnici, učitelji, profesori, njih treba nagraditi za taj posao, a onda se taj udženik stavi na internet i bude potpuno besplatan za skidanje“.

Na pitanje da li očekuje da će imati problema sa državom Srbijom zbog ovakovog pristupa, profesor je rekao da svi ti udžebinici moraju da prođu kroz odobravanje Ministarstva prosvete.

„Sve to mora da prođe kroz tu procedutru, a nema razloga da ne prođe, jer udžbenici nisu ne znam kakvo originalno znanje. To je akomuliranje homosapijensa i onda svaki udžbenik liči jedan na drugi. Nema tu tajni, možete udžbenik i prepisati, ne doslovno, ali svi oni prate isti program. To nije plagijat, to je akomulirano znanje homosapijensa. To ide u udžbenik, usvoji se i onda ide na internet“, kaže Kavčić.

Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije, kaže da pomama za udžbenicima u Srbiji zavisi od toga o kojim udženicima se radi, te da u Srbiji postoji milionsko tržište kada su u pitanju udžbenici za osnovce.

„U Srbiji ima samo sedam Bukvara. Svi hoće da štampaju Bukvare, jer to mora da se kupi u prvom razredu osnovne škole“, kaže Janković i dodaje da je za vreme koronavirusa, od mrat do juna, postojao veliki problem, jer su svi radili po različitim udžbenicima.

„Apsolutno nije mogao da se napravi sistem i da se kaže ‘petnaesta lekcija iz biologije’ jer udžbenik nije isti. Da, to je problem, svakako bi to moglo da se sredi. Ali mi imamo drugi problem. U srednjim stručnim školama, vi imate udžbenike koji nisu menjani 20 godina. Zato što se to ne isplati. To neće niko da štampa. I onda imamo, na jednoj strani hiperprodukciju u osnovnoj školi, a imamo i udžbenike koji se ne menjaju. Recimo udžbenik iz informatike od pre 25 godina“, objasnila je Janković.

O čemu su još govorili Kavčić i Janković, pogledajte u video snimku:

Komentari

Svi komentari (0)