Profesor Kavčić: Deca se ugledaju na hohštaplere iz vlasti

Emisije 30. nov. 202008:54
Podeli:

Profesor Karnegi Melon Univerziteta Aleksandar Kavčić, koji je nakon 13 godina dobio sudski spor u Americi, zbog čega mu je isplaćena najveća suma u istoriji ove zemlje za krađu intelektualne svojine, odlučio je da donira sredstva za besplatne udžbenike učenicima u Srtbiji, ali smatra da je to tek početak. Priznati svetski naučnik tvrdi da je Srbiji potrebna kompletna reforma obrazovnog sistema i smena vlasti, koja je puna hohštaplera od kojih deca uče.

On je moderni Robin Hud, njegovo znanje prevazišlo je granice Srbije, pa je postdiplomske studije nastavio u Americi. Tamo je napravio iskorak u nauci koji mu je ukraden. Sudski spor od 13 godina okončan je presudom u njegovu korist. Dosuđena mu je najveća suma u istoriji Amerike za krađu intelektualne svojine, koja iznosi negde oko 750 miliona dolara.

On sada želi da osnovcima obezbedi besplatne udžbenike.

„Udžbenici su samo jedan neposredni cilj, nešto što je konkretno moguće uraditi u ovom trenutku. Ono što mene mnogo više motiviše je čitava situacija u obrazovnom sistemu Srbije, koji je na jednom nivou degradacije već 30 i nešto godina. Ono što je najbitnije, to je pad ugleda prosvetnih radnika. Taj nastavnik ili učitelj koji je od vajkada bio čovek respekta u svakom selu u Srbiji, taj čovek više nema u ovom društvu ugled, nema dostojanstvo i reč njegova skoro da ništa više ne znači“ rekao je Kavčić u Probudi se n ateleviziji Nova S i zatim dodatno objasnio:

„Kad taj čovek u učionici kaže ne prepisujte, zato što će vam se to isplatiti za 30 godina, njemu to može da veruje samo dete od sedam godina. Učenici u srednjoj školi neće, jer vide u kakvom društvu žive. Vlada Srbije i ministri su prepisivači i plagijatori diploma. Kako onda dete, đak, da veruje svom profesoru, da pošteno radi i ne prepisuje kad sa druge strane vidi da se nagrađuju hohštapleri. Dolazimo do zaključka da je neophodno promeniti ovu i ovakvu vlast pre svega i tačka. Tu nema druge. Ova vlast je razvalila sistem vrednosti ove zemlje“, zaključio je Kavčić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar